Návštěva Drumhelleru v Kanadě

Pokud vas uz nebavi pohled na Down Town plny mrakodrapu, nasednete do auta a vyrazte z mesta Calgary cca 100km severovychodne do mesta Drumheller.

Cestou uvidite nejen povestne "nekonecne" rovne a dlouhe silnice, ale take male lokalni ropne veze a farmy v jejihz nekolikakilometrovem okoli jsou jen dlouhe plane a nekolik malych vesnic, ktere jsou spojovany s velkomestem Calgary pouze jednou silnici a zeleznici.

Touto cestou, po silnici 9, dorazite primo do Drumhelleru, jehoz okoli je nazyvano take jako Badlands. Ptate se proc? Jiz pri prijezdu do mesta budete mit pocit, ze vjizdite do jineho sveta. Nad mestem je nadherna vyhlidka, ktera rozprostre pohled na prekrasne kamenne kanony kilometry daleko. Uzkou souteskou se pote vrhnete do centra, protoze prave zde mate moznost videt ojedinelou sbirku pozustatku dinosauru v Royal Tyrrell Museum a je to podivana zcela uchvatna. Tisice nalezenych kosti poskladanych do skutecnych tvaru v prostornem a plne vybavenem muzejnim arealu.

A nejen to. Ve meste potkate nejvetsi imitaci Tyranosaura na svete(26,2m na vysku), k dispozici je navsteva Reptile World - nejvetsi terarijni sbirky v cele Kanade a podel mesta vede stezka po mistech, kde byly fosilie postupne nalezeny a stale jsou zde aktivni naleziste k prohlednuti.

Asi 10 km vychodne od mesta je dalsi fascinujici podivana. Jmenuje se Hoodoos a jsou to naprosto unikatni soubory kamennych utvary, ktere je mozno videt na prilozenych fotkach. Prave zde nejlepe poznate, jak postupne vznikaly vrstvy nerostu, na kterych dnes stavime silnice, mesta a pokladame nase kroky pri vyletech, jako byl napriklad ten nas po Badlands.

Tato reportáž se uchází o vaši přízeň v soutěži Zápisníku zahraničních zpravodajů. Pro své hodnocení můžete využít známkování pod textem - systém je stejný jako ve škole. Reportáže zaslané v druhém kole soutěže můžete hodnotit v květnu 2009. Další informace uslyšíte ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu každou sobotu a neděli po 10. a 22. hodině.

autor: posluchač
Spustit audio