Ostrov Phu Quoc - tropický klenot Vietnamu

Tvář Vietnamu se nezadržitelně mění, již to není jen země plná motorek, tržišť a rýžových polí. Je to země pulsující nabízející neuvěřitelné možnosti - rušná a tradiční města, idylické pláže, nezapomenutelné mementa historie a dech beroucí scenérie přírody. Každý cestovatel si tu přijde na své, jen se musíte obrnit značnou mírou trpělivosti, humoru a přizpůsobivosti.

Mimo hlavní turistické trasy leží ostrov PHU QUOC, 15 km jižně od pobřeží Kambodži v Thajském zálivu. Je to místo, kam ještě nepronikl masový turismus, a proto je pro nezávislé cestovatele rájem na zemi. Díky své ohromné rozloze je zde většina pláží úplně prázdných. Je to také jediné místo ve Vietnamu, kde můžete pozorovat západ slunce nad mořem.

Co se dá na ostrově podniknout? Samozřejmě můžete relaxovat na pláži ve stínu palem a koupat se v průzračné modré vodě. V každém resortu Vám půjčí motorku a Vy se můžete vypravit objevovat ostrov po většinou prašných cestách. Nejhezčí a úplně neobydlená pláž Bai Dai je na SZ ostrova. Z největšího města Duong Dong je to hodina cesty na motorce. Vaše motorka bude uhánět po prašné cestě, lemované z jedné strany nepropustnou džunglí a z druhé strany zelenou trávou s palmami a nekonečně dlouhým pásem bílého písku, do nějž se líně opírají vlny širého moře. Kdekoli se dá zastavit a vykoupat. Tato pláž je dlouhá 20 km a asi na půl cesty se objeví chýše místních obyvatel, kteří na pláži pasou dobytek a loví ryby. V jejich plechových boudách ale nikdy nechybí televize či mobilní telefon.

Při cestování po ostrově se může stát, že pojede proti Vám páchnoucí náklaďák a ten příšerný pach budete cítit ještě několik kilometrů. Je to delikatesa Nuoc Mam - rybí omáčka, která se vyrábí zde na ostrově a to tak, že se nechají kvasit vysoce osolené ryby 4 - 12 měsíců ve velkých keramických nádobách. Tato omáčka je velice populární a vyváží se do různých koutů světa.

Pokud tedy zavítáte do Vietnamu, neopomeňte na svých cestách ostrov Phu Quoc, rozhodně Vám má co nabídnout.

Tato reportáž se uchází o vaši přízeň v soutěži Zápisníku zahraničních zpravodajů. Pro své hodnocení můžete využít známkování pod textem - systém je stejný jako ve škole. Reportáže zaslané ve třetím kole soutěže můžete hodnotit v červnu 2009. Další informace uslyšíte ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu každou sobotu a neděli po 10. a 22. hodině.

autor: posluchač
Spustit audio