Na krok v Severní Koreji

Svět rozdělený železnou oponou je dávno minulostí. Přesto existuje místo, kde je železná opona stále realitou. Hranice mezi Severní a Jižní Koreou je nejsilněji opevněnou linií na světě, přes kterou po zuby ozbrojeným vojákům obou stran neproklouzne ani myš.

Výlet na jedno z nejprapodivnějších míst planety je však poměrně jednoduchou záležitostí. Z jihokorejské metropole Soulu jezdí do demilitarizované zóny, vzdálené pouhých 65 km, několikrát týdně zájezdy. Cesta je to plná propagandy a těžko uvěřitelných absurdit.

Dálnice ze Soulu k hranici vede podél řeky, která je po své celé délce ohrazena ostnatými dráty a pečlivě střežena. To proto, že po řece kdysi severokorejští vojáci v ponorce pronikli na jih a pokusili se zavraždit prezidenta. Po neúspěchu mise sever zahájil mírová jednání. Jen náhodou bylo odhaleno, že jednání mělo jen odlákat pozornost od tunelů, které severokorejci kopali pod hranicí, aby mohli zahájit překvapivý útok.

Brzy se podél cesty objevují také cedule, varující před minovými poli všude kolem. To už se nacházíme v bezprostřední blízkosti samotné hranice. Na zdejší vojenské základně Camp Bonifas se vojáci mohou rozptýlit například golfem. Hřiště má jen jednu jamku a bylo vyhlášeno nejnebezpečnějším hřištěm světa. Když se nedaleko odtud, na dostřel ze severu, kdysi kácel strom, akci hlídaly stíhačky, letadlová loď a polovina americké armády byla v pohotovosti. Když Jižní Korea vztyčila stožár s vlajkou, sever záhy postavil ve své Potěmkinově propagandistické vesnici těsně za hranicí stožár dvojnásobně vysoký, a přidal k tomu největší vlajku na světě.

Blízký Panmunjom je jediným místem, kde vojáci jihu a severu stojí tváří v tvář. Vojáci ze severu občas provokují návštěvníky vulgárními gesty ve snaze vyvolat mezinárodní incident. Zde je také možné bez rizika na krok vstoupit na území Severní Korey - stačí obejít jednací stůl v neutrální místnosti. Oboustranná nenávist je tak hmatatelná, že dál už to nikdo nezkouší.

Tato reportáž se uchází o vaši přízeň v soutěži Zápisníku zahraničních zpravodajů. Pro své hodnocení můžete využít známkování pod textem - systém je stejný jako ve škole. Reportáže zaslané ve třetím kole soutěže můžete hodnotit v červnu 2009. Další informace uslyšíte ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu každou sobotu a neděli po 10. a 22. hodině.

autor: posluchač
Spustit audio