Tau't Batu - kde končí okolní svět?

V jihozápadní části ostrova Palawan (Filipíny) žije malá skupina kmene Tau't Batu. Toto etnikum čítající kolem dvou stovek lidí se také nazývá "Skalní lidé." Neumí číst a psát, živí se zemědělstvím a část roku, v období dešťů, žijí ukryti uvnitř skal. To je také jeden z důvodů, proč byli objeveni až v r. 1976, a zařadili se tak mezi poslední objevené domorodé kmeny na světě.

Po dvanáctihodinové jízdě autobusem vystupujeme ve vesnici Ransang. Pár chýší kolem prašné cesty, kde dvakrát za den projede cosi, co snad ani není možné nazvat autobusem. Vstupujeme do vrat nejbližšího domu a ptáme se na možnost přespání. Jsme srdečně zváni dál. Je 24. prosinec. Pro nás Štědrý den, ale tady, v odlehlém koutě Filipín, běží život stejně jako každý jiný den.

Brzy ráno vyrážíme s naším průvodcem Buanem. Energický šlachovitý stařík, jeden z mála, který ovládá jazyk Tau't Batu a k tomu umí trochu anglicky. Rychlým krokem míříme do nitra filipínské džungle. Široká stezka se po chvíli mění v blátivý úzký chodníček. Stoupáme po kamenech a kládách, brodíme potoky a neskutečně se potíme.

Je pozdní odpoledne, když mýtinou v hustém porostu hledíme do údolí, kde jako houby po dešti vykukuje několik chatrčí. Tam přebrodíme řeku Singnapan a po příkrém bahnitém svahu se dostáváme k jednomu z obydlí. Vychází z něj muž se sympatickou tváří a zdraví se s námi. Později přichází manželka a jejich sedm dětí. Naše desetiletá dcera se stává pro další dny jejich osmým sourozencem.

Předáváme dárek - nafukovací míč v podobě zeměkoule. Mapu světa považují všichni jen za hezký obrázek. Pro domorodce končí okolní svět úpatím prvního kopce. Buano ukazuje na Austrálii a znalecky říká: "Tady je Evropa". Míč přivazuje na bambusový prut lýkem a volejbal v kroužku může začít. Za chvilku už hrají všichni. Je to úžasný pocit. Dva vzdálené a rozdílné světy a přitom jsme si tak blízko.

Večer usínáme pod hvězdnou oblohou za zvuku místních lidových popěvků. A to jsou ty chvíle, kdy si člověk řekne: "Cestování je krásné".

Tato reportáž se uchází o vaši přízeň v soutěži Zápisníku zahraničních zpravodajů. Pro své hodnocení můžete využít známkování pod textem - systém je stejný jako ve škole. Reportáže zaslané ve třetím kole soutěže můžete hodnotit v červnu 2009. Další informace uslyšíte ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu každou sobotu a neděli po 10. a 22. hodině.

autor: posluchač
Spustit audio