Náboženství v Indii

Hlavním náboženstvím je v Indii hinduismus, s velkým odsupem následuje islám a možná překvapivě na třetím místě je křesťanství. K uctívání tří hinduistických Bohů se hlásí 80% indické populace. Bílá tečka na čele Hinda patří Bohu Šívovi, žlutá Brahmovi a červená Višnovi. Hinduistický obřad probíhá v chrámech ale i na ulici každý den. Pronikavý ozón vonných tyčinek a nasládlý pach čerstvě řezaných květin je pro hinduistický chrám typický. Hodně mladým náboženstvím je tady islám; přítomnost mešit zaznamenáte po celé Indii.

Když Vasco da Gama připlul k západním břehům Indie, zajisté netušil, že jeho objevné cesty otvírají vrátka průniku křesťanství. Tisíce koloniálních staveb a křesťanských kostelů jsou pozůstatky katolických misionářů, kteří zde v jižní části země horlivě šířili křesťanství. Dnes se k tomuto náboženství hlásí 23 mil. indického obyvatelstva, a jen pro srovnání-budhismus má v Indii pouhou třetinu stoupenců. Hroby křesťanů jsou roztroušené ve městech mezi haldami odpadků, ale pomníky s křížem Ježíše zahlédnete také na dvorcích obydlí.

Úmysly prvních Evropanů v Indii byly různé: Portugalci přišli šířit náboženství a Holanďané přišli za obchodem stejně jako Britové. Pod silnou kontrolou posledně jmenovaných byla Indie až do roku 1947, kdy získala svou nezávislost. Ale po staletí zažité praktiky zde přežily: v Indii se jezdí vlevo, v platnosti je anglický právní systém, školáci nosí uniformy, vyučuje se AJ a národním sportem je tady kriket.

Že u nás v Evropě tolik prokleté učení marxismu-leninismu ještě někde žije by čekal asi málokdo. Přesto, městečko Munár mě vítá s 10-ti metr. kulisami velikánů proletářské revoluce-Leninem a Stalinem, nechybí pěticípé hvězdy a rudé vlajky se srpem a kladivem. Komunistická strana Indie je dokonce o rok starší než ta naše bývalá, československá. Všechna náboženství, filozofie a politické ideje se tady zdají být v relativní symbióze. A jaké je soužití ve skutečnosti?"Krásný and dobrý!"odpoví mi prodavač, když zjistil odkud pocházím.

Tato reportáž se uchází o vaši přízeň v soutěži Zápisníku zahraničních zpravodajů. Pro své hodnocení můžete využít známkování pod textem - systém je stejný jako ve škole. Reportáže zaslané ve třetím kole soutěže můžete hodnotit v červnu 2009. Další informace uslyšíte ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu každou sobotu a neděli po 10. a 22. hodině.

autor: posluchač
Spustit audio