To Da Beat Yo No. 8

4. únor 2003

V již osmém vysílání pořadu To Da Beat Yo vám K-Hill pouštěl především ukázky ze zbrusu nové kompilace na naší scéně - From Amsterdam to Praha, jakési best of Čechy, Slovensko a Nizozemí. Tato zdánlivě absurdní kompilace vznikla především díky Indymu a jeho přátelství s holandskou skupinou Ontoppadiz.

Po čtrnácti dnech zase slyšíte hip-hopový pondělek To Da Beat Yo na frekvenci Radium a K-Hilla u mikrofonu. Když jsme u toho, minule jsme si povídali o hip-hopu samotném. Dneska si budeme především pouštět pecky z nové kompilace, která vychází právě v těchto dnech.
Po Lyrik Derby II je tedy na naší scéně další kompilace. Věc za kterou stojí Indy se svým labelem MadDrums a nese čest jménu From Amsterdam to Praha. Amsterdam a Praha, to neznamená, že by kluci byli nakupovat něco v Holandsku, ale že jde opravdu o mezinárodní kompilaci, jakési best of Čechy, Slovensko a Nizozemí. K tomuto zdánlivě absurdnímu počinu dopomohlo přátelství Indyho a holandské kapely Ontoppadiz, která hostovala na desce Indyho a Wiche My3. Mejdan dal mejdan, ruka ruku, nápad nápad, co v tom tápat, kluci se domluvili na této desce a naše luhy a slovenské háje tu zastupuje opravdu špička. Stejně tak nizozemskou stranu.
A než si představíme jednotlivé kapely a jejich opusy, pustím vám první pecku, která vám jistě řekne, odkud vítr vane. Že by z Amsterdamu? Myslím,že tahle pecka je z celé kompilace tou pravou skočnou polkou. Tak jedeme raz dva tři, dva dva tři...

00111609.jpeg

Amsterdam Amsterdam, tak komu ještě zní v hlavě tenhle refrén, vyhrál a teď už zná polovinu tajenky. Už ví odkud. Tuhle krutózní pecku má na svědomí holandská parta 7th Foul Nation. A kdo uhodne, jak se asi tahle věc jmenuje? Rotterdam to není..., ano je to Amsterdam. A myslím, že tenhle Ajax je pro mě osobně na této kompilaci hitovkou číslo jedna. Ale vraťme se k oné tajence, první polovinu už máme: Amsterdam. Přenesme se evropským kontinentem do jeho pravého srdce, jehož stověžatými tepnami otřásá už od začátku, co v této zemi vůbec rap existuje, formace Peneři strýčka homeboye. Nemůže teď zaznít nic jiného než jejich nedávno vydaný singl, remix z produkce Wiche a Oriona na pecku ehm...ehm... ale tuhle druhou část tajenky si už doplňte sami.

Praha, Praha a tajenka je snad už vyluštěná. Z Amsterdamu až do Prahy, From Amsterdam to Praha. Tak ta trasa už je jasná. To byl velmi podařený remix pecky Praha od kapely Peneři Strýčka Homeboye, který se snad ale musí líbit i na Moravě, ne? :-) Raping z úst Oriona, Vladimíra a stále lepšícího se Lafora. Kapelu myslím není třeba podrobněji představovat, pro dnešní dny ohlásila koncertní odmlku. Pak je ještě nutno podotknout, že leader kapely Orion chystá svůj sólo projekt, z něhož tu na desce je první ukázka Dokument Orionek.
Zpět ke kompilaci. Slyšeli jsme Amsterdam, slyšeli jsme i odpověď z Prahy. Jen nesmíme zapomenout na další kraj, bratry Slováky, kteří tu reprezentují Tatry svými čtyřmi vrcholy. Asi nejznámějším tu bude Vec z Trosek se svou peckou Calex city 2001. Nedivte se, pro ty, kdo nepamatují ty staré ledničky Calex ze Zlatých Moravec, je vysvětlení všech nejasností právě v tomto tracku. A pak tu zbývající tři kousky má na svědomí asi nejaktivnější slovenský skladatel beatů Hajtkovič. Jako další si pustíme čilidiktát o stále omílané čistotě, který je opravdu pálivý, tak mějte jazyky ve střehu, ať se neleknete. Jedeme, projekt Rytmuse a Heydkoviče se jmenuje špinavý hardcore produkt a tyhle rýmy jsou jenom "pre všetkých skutočných"...

Hajtkovič, Rytmus, Pre všetkých skutočných. Pálivý jídlo pro všechny nenasytný pózy. V souvislosti s Rytmusem musím říct, že jeho kapela Kontrafakt, ve které je ještě další MC, Ego, a Djej Aneška, chystá do budoucna také svoje album. Tak a slyšeli jsme kompletní geografický trojlístek. Houpavou anglinu z Nizozemí, cikánskou češtinu z vnitrozemí a pálivou slovenštinu z posousedí.
A co obsahuje celá kompilace? Je toho dost! Sedmnáct plnohodnotných skladeb má okolo šestasedmdesáti minut a skladba je řezaná koláčově na tři díly, i přesto že ten domácí český je asi největší. A samotné těsto koláče, které celou tuhle kompilaci slepuje. Toto těsto svou dokonalou propečeností dalo chuťový základ vašemu neukojitelnému hladu, Indy a Wich. Na této desce svou původní věc jako kapela nemají, přesto se tu od nich novinka najde. Další společný track s Holanďanama, opět v jazycích propletení, konkrétně s Mod The black Marvelem, chlapíkem, který brousí své rýmy jako smrt večer za úplňku, a hodně pohodovou soulovou kapelou Proove, kteří se naopak vyznačují jemnou peřinkovou flow. V tom všem rapy od Indyho a Lafora, scratche od Wiche, produkce od Dashe z Ontoppadiz, to je česko holandský koláč, do kterého se zakousnete tři, dva, jedna, teď...

To bylo další v jazycích propletení a konečný verdikt této kompilace. Je tu prostě výborný rap z Amsterdamu až do Prahy. Deska, která české scéně určitě pomůže, protože kdo do té doby slyšel v Holandsku o rapujících Češích? Fotbalová Sparta ani Jan Ámos Komenský rap nezvládají a proto přišel Indy a celá jeho parta kolem. Kompilace vstoupila do prodeje tento měsíc. Jako přílohu s šestnáctým číslem časopisu Bbarak ji seženete za zvýhodněnou cenu, jinak ji samozřejmě najdete v obchodech. Tímto dnes dělám tečku za tímto projektem, dál už je to jenom na vás.
Tak a teď se pojďme podívat kam s naší cestovní kanceláří můžete zavítat v příštích čtrnácti dnech. 7. února v pátek můžete zajet do města Třebíč na Real hip-hop party volume 3, kde v klubu Lihovar vystoupí tři kulturní referenti, Zlomenej waz, Dizzastar a Jižní Pijonýři. Druhý den, 8. února se v pražském prostoru Abaton koná taneční slavnost všech B-boyů, B-boy style battle, kdy taneční výkony bude posuzovat mezinárodní porota. Rapového programu se chopí Jižní pionýři a polští maséři Gramatik. Na Valentýna, 14. února, musí být valentýnská párty. V klubu Pivovarská bašta v Postoloprtech u Loun srdce budou lámat kluci z Prago union a Severské Dwojky. Program slibuje mnohem více. Stejný den, 14. v sobotu bude však v pražské Akropoli další, již třetí velké finále všech vítězů Hip-hop foundation. Tento díl má číslo patnáct a vystoupí tu špičky v DJingu, beatboxu, freestylu, breaku a graffiti. Rapovat bude Phat.
Tak to byly naše cestářské tipy, příští Hip-hop Radium můžete poslouchat 17. února a já se s vámi zase budu těšit na To da beat yo! Na závěr pustím něco úplně z jiné vody, pecku s názvem This is what they meant, hitovku z kompilace Super rapin'2 od Great Agenta a Pete Rocka, která si vás musí získat. Pořád se nezapomínejte oblíkat, poslouchat rap a ráno budíky. Nás zase za čtrnáct dnů. To da beat yo!

autor: K-Hill
Spustit audio