TO DA BEAT YO!! č. 13

1. duben 2003

Je to už deset let, dámy a pánové, co se rozstřihla československá stužka. Po handrkování o pomlčce a samozřejmě věcech hmotných a vlasteneckých se nakonec naše svázané země rozvázaly a ze dne na den na sebe zapomněly jako po hluboké amnézii. A já najednou na našem vesnickém hřišti nepotkával vojáky slovačiska, kteří zde hráli velmi dobře fotbal. Z televize, kterou okupují americké kraviny, zmizela slovenština kompletně, i Karol Polák. No a pro hip-hopovou scénu, která se u nás právě ve stejném roce začínala klubat ze zakuklených prvních pokusů WWW, Coltchy a Penerů strýčka homeboye, potom, co bylo na zdech vidět už docela dost tagů a pieců, co už Čechy měly své DJe, kteří hráli jenom hip hop, právě pro tuto naši scénu, která byla a dosud je jenom naše, byla ta sousední slovenská úplně cizí. Došlo k velkému odloučení.

Plynul čas, přibývalo kapel, scéna pomalu sílila a ze Slovenska přišla velká zvěst. Tak jako za dob středověku, kdy se k nám dostali Cyril s Metodějem, v druhé polovině devadesátých let se na naši scénu prokousali Midi a Vec zo Zlatých Moravec a jejich legendární kapela Trosky. Jejich nahrávky nás nejen inspirovaly a posunuly, ale i rozpomenuly na staré společné časy. Trosky dnes už neexistují, ale jejich frontman, Dj, producent a rapper Vec pokračuje ve své bohaté kariéře. Nejenže jako Dj vyhrál před dvěma lety první československou soutěž DMC a úspěšně nás tak reprezentoval na finále v Londýně, pokračuje dále i ve své tvorbě. Starý repertoár Trosek obnovil naposled peckou "Calex City 2001". I přesto, že je to víc než rok stará novinka, vyšla letos na mezinárodní kompilaci "From Amsterdam To Praha". My na ní ale můžeme slyšet to, co je na Vecovi tak drahé. Nádherné lehké flow v naprosto nadhledových ironických textech. A tak si poslechněme Vecův příběh o městu ledniček pod přezdívkou Calex.

00111601.jpeg

Vec: Calex

0:00
/
0:00

O Vecovi bychom museli mluvit i kdybychom se chtěli bavit o slovenském Djingu, v současnosti není nikdo z aktivních místních Djů lepší než Vec. To slovenský b-boying je na tom mnohem lépe. Loňský rok Slovenská fúze dvou nejlepších bandiček Quassit a X-Boys vyhráli tzv. Boty Východní Evropy. Neznamená, že dostali nějakou obuv, ale že vyhráli soutěž Battle of the Year, proto B.O.T.Y., a postoupili tak až do světového finále. Slovenský b-boying je stylový, mrštný, nápaditý, kondičně i samotnou kvalitou tedy velmi vysoko. Zatímco Djské, beatboxové ani rapové akce a soutěže se na slovensku nekonají, těch b-boyských je tu spousta a tato disciplina tu jenom kvete.

Ale vraťme se k rapu. Po Troskách přišla další vlna, tentokráte z hlavního města, z jeho bigózního sídliště Petržalka. Celá tahle velká rodina si říká "Názov stavby" a tvoří ji dohromady šest kluků, Dano, Sliper, Šegi100, Hajtkovič, Bacil a Dena. Kluci zastupují takzvaný petržalský ňůskůl, rap nikterak veselý, tvrdé rýmování do pochmurných instrumentálů jejich producenta Dje Roba aka Hajtkoviče, který je mimochodem asi nejkvalitnější a nejpotentnější skladatel v této zemi. Po první neoficiální desce se konečně Názov Stavby jako domácí číslo jedna dohoupali ke kompletnímu albu, které se tak stalo první oficiálně vydanou hiphopovou deskou na Slovensku. Jmenuje se "Reč naša", vyšla však na českém labelu MadDrum, který si tak zapisuje po desce Indyho a Wiche, kompilaci "From Amsterdam to Praha", třetí vydavatelskou čárku. Má sedmnáct skladeb, z toho pět zajímavých Hajtkovičových hudebních průvodců. Teď si můžete poslechnout Názov Stavby a jejich skladbu "Štaťanúti". Tahle pecka se objevila i na kompilaci "Vybrané z davu". Na tu nesmím zapomenout, protože tahle rok stará deska je jakýmsi průřezem současné slovenské scény, objevují se tu i další šikovné kapely jako Krakalla, Kontrafakt či Severná strana. I "Vybrané z Davu" chystá své druhé pokračování, doufejme, že i jeho úroveň půjde nahoru.

00122711.jpeg

Typický styl Názov Stavby, všech pět MCs: Dano, Dena, Bacil, Slipo, Šegi, za hudbou bohatýr Hajtkovič v hymně "Staťanúti" z jejich nové desky "Reč naša". Hyperaktivní rýmy, flow utkáná přesným rytmizováním, zdůrazňovaným rýmováním nebo jen, kolikrát až stereotypní, naléhavostí, kterou pomocí náladové hudby vrývají škrábance do našeho svědomí. Názov Stavby jsou dokonalým infekčním zařízením. Spustí a už to máte, jedete s nima.






00122725.jpeg

Zmínil jsem se o nich jako o čísle jedna, ale jsou tu i další, co jim trhají tímto pozičním žebříkem. Především brutální trio Kontrafakt, kteří sice jedou podobný styl rapu, navíc jim produkčně pomáhá právě Hajtkovič z Názov Stavby, každopádně koncertně se Kontrafakt vyhřízl na československou scénu jako špička. Jejich propracovaná show v sobě zahrnuje skvělý skrečing a junggling Dje Anešky, vyčištěný beatbox a rap frontmana Rytmuse a mladý velmi nadějný rapping dalšího MCho, Ega. Tito tři poslední rok diktují v mnoha městech, jejich koncertní mapa je bohatší než turné politického autobusu před volbami a my se jen můžeme těšit na to, co z Kontrafaktu vyleze v podobě hotových nahrávek. A jelikož se mi podařilo je potkat s mikrofonem, pojďme se teď s nimi podělit o pár originálních názorů. Připravte se na hlášky jako "toto je čistý hip hop", "čo je ty potkan" a tak dál. :) Ká, ó, en, tra, fakt - oni to umí líp...

00122727.jpeg

AKCE pro příštích 14 dnů

* V den dvou čtyřek, 4. 4. v pátek bude další Foundationová seance v Paláci Akropolis, koncertně vás provedou budějovičtí Dizzastarr a Projekt-ill z Prahy.

* O týden později, 11. dubna v pátek se právě na mělnickém zimáku už po šesté ukazuje akce Zpět na Mělník. V hlavních rolích v tomto dílu můžete vidět D.real C. z Hradce Králové.

* V sobotu 12. dubna zajděte na mnohožánrový festival Trávník 2003 v Lidovém domě v Karlových Varech. Za hiphopovou ligu nastoupí Indy a Wich a domácí živí Bow Wave. Z dalších příjemných kapel vystoupí Hypnotix a Švihadlo.

* Další víkend, 18. dubna se v pražském Roxy bude křtít již třetí pokračování české nejúspěšnější a nejlepší kompilace, East Side Unia 3. Vystoupí tu, což nám napovídá i to, kdo se na ní bude účastnit, WWO - varšavští hárdkoráři W Wijatkowych Okolicznostach, slovenští, dnes nám tak známí, Názov Stavby, brněnská Djská crew Questablist a různí Djs.

Co závěrem? Dnes se už dá říct, že Slovenská hiphopová scéna sílí. Je tam více mejdanů, dokonce už i vícero zahraničních hvězd, kterým kolikrát publikum, jež je pro svou neznalost nenavštíví, zavírá na Slovensku jejich další cesty. Stejně tak jako u nás, je to vesměs underground. Hip hop tam dělají jen lidi, co jím žijí, a to je správné.

Abychom se důstojně se Slovenskou scénou rozloučili, poslechněte si poslední pecku, ve které nám vedle české hvězdy Indyho rapuje již zmiňovaný Vec a Rytmus z Kontrafaktu. Uzavíráme tak tím posluchačskou návštěvu labelu MadDrum, z jehož tří desek jsme si dneska vystačili.

Mějte se na pozoru, to, co se venku děje, vnímejte tak, jak vám to vlastní duch radí, za čtrnáct dní si opět nalaďte Rádium a jeho hiphopové To Da Beat Yo!! s K-Hillem. Majte sa fajn, čaute! S poslední skladbou reprezentující Slovensko, příště snad zbyde čas i na Mira Žbiru a jeho "akože som natočil novú plaťňu", se loučí Indy, Vec a Rytmus a jejich skladba "Noc je půlka dne".

00122747.jpeg
autor: K-Hill
Spustit audio