Ska & Reggae Radium 7

24. září 2010

Zdraví vás opět Marquet, která vám každý týden v pondělí přináší svůj pohled na českou ska a reggae scénu. Tentokrát se zaměřím na jednu osobnost, která se na české hudební scéně už delší dobu pohybuje a má mnoho různorodých aktivit. Je to DJ Kaya. Dozvíte se, co všechno vlastně Kaya dělá a jaký je jeho vztah k české ska a reggae scéně. Pokusila jsem se z něj dostat i jeho tipy na akce, které nás čekají v nejbližší budoucnosti. Opět vás čeká portrét zahraniční kapely - dnes je to slovinské uskupení ELVIS JACKSON, které překvapilo na loňském Rock For People.

Teď už si poslechněte, jak dopadlo moje setkání s DJ Kayou na jedné z akcí, které pořádá.

00223437.jpeg

Tak vypadal můj rozhovor s DJ Kayou. Jestli máte zájem, můžete se podívat na jeho stránky www.reggae.cz, na kterých se zaregistrujete a můžete dostávat různé informace o tom, co se právě děje na české scéně nejen v oblasti reggae. Další web, na kterém se DJ Kaya podílí, je rastaman.cz.

Mám pro vás také pár mp3 ukázek ze španělského kompilačního alba, které obsahuje songy mnoha zajímavých kapel. Je nazváno Brixton Cats and The Reggaeboys a vydalo ho Brixton Records jako svou druhou kompilaci. Chcete-li se o tomto albu dozvědět víc a umíte-li španělsky, podívejte se na stránky Brixton Records.

00223447.jpeg

*** PROFIL: ELVIS JACKSON ***

Dnes se podíváme na zoubek slovinské kapele Elvis Jackson. Vznikla na konci roku 1997 a zajímavé je, že její členové se dali plně dohromady teprve dva dny před svým prvním vystoupením. Elvis Jackson začal velice brzy hrát po celém Slovinsku ve složení Buda - David Kovšca, Slavc - Erik Makuc, Rado - Sašo Kotnik a Berto - Boštjan Beltram. Po roce hraní po mnoha známých slovinských klubech vyšlo debutové album nazvané "Moove Your Feet It´s One O´Clock". Hned po skončení nahráváni vyjela kapela do Evropy a koncertovala v Chorvatsku, Itálii, Švýcarsku, Německu, Rakousku a také v České republice. Na začátku roku 2000 je song "Unlucky Guy" zařazen na kompilaci "No-fi Trash" vydanou švýcarským labelem Floppy Cow.

00223452.jpeg

První album Elvise Jacksona je rychle vyprodáno, stejně jako jeho druhé vydání. V listopadu 2000 vychází nahrávka nazvaná "Go Home and Practice" a kapela natáčí také dva videoklipy. Elvis Jackson se zaměřuje na hraní na festivalech ve Slovinsku. V roce 2002, jak sami říkají, "připraveni vyzkoušet něco nového a utratit více peněz" začínají v Rakousku nahrávat a album "Summer Edition" dokončují v německém Kolíně nad Rýnem. Kromě toho se tato pilná kapelka podílí na albu Global Ska 2 vydaném ve Španělsku. Na kompilaci se mimo Elvise Jacksona objevují Chickenpox ze Švédska, Stubborn Allstars z USA nebo Skarface z Francie.

00223443.jpeg

Kapela Elvis Jackson často vyráží na turné po celé Evropě, takže jste ji mohli slyšet i na letošním Rock For People. Je to mix chytlavých melodií, ska, punku a hardcorové energie. Sami o sobě Elvis Jackson říkají: "Můžeme předpovědět, že jakmile nás jednou uvidíš nebo uslyšíš, navždy na tebe uděláme velký dojem..."

Tak si teď poslechněte pár ukázek Elvise Jacksona, abyste si to hned mohli vyzkoušet. :) A určitě si nenechte ujít jejich webové stránky Elvisjackson.com.

00223445.jpeg

*** Související články: ***

Ska & Reggae Radium 6 (PROFIL: MANU CHAO, reportáž z koncertu Panteón Rococó, rozhovor s Krlešem - frontmanem kapely 2v1 (Dva v jednom)

Ska & Reggae Radium 5 (PROFIL: PANTEÓN ROCOCÓ z Mexika, reportáž ze Stromovky Music Garden)

Ska a Reggae Radium 4 (Přehled festivalů v létě 2004)

Ska & Reggae Radium 3 (PROFIL: SKATALITES z Jamajky, rozhovor s MC Dr. Karym)

Ska & Reggae Radium 2 (PROFIL: baskická skupina SKALARIAK, reportáž z koncertu New York Ska Jazz Ensemble, rozhovor se zpěvákem české kapely Green Smatroll)

autor: marquet
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.