Ramón María del Valle-Inclán: Tyran Banderas. Groteskní obraz jedné latinskoamerické diktatury

V románu z roku 1926 vylíčil španělský básník, prozaik a dramatik obraz jedné latinskoamerické diktatury, který zalidnil řadou karikaturně výstižných typů. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Ivan Řezáč
Připravil: Miroslav Stuchl
Překlad: Oldřich Bělič
Režie: Vladimír Gromov
Natočeno: 2008

Španělský básník, prozaik a dramatik Ramón María del Valle-Inclán (1866–1936) proslul mezi madridskými umělci okázalým individualismem a bohémskou extravagancí. V jeho proměnlivém díle se odráží duchovní atmosféra počátku 20. století. V posledním období své tvorby pěstoval Valle-Inclán „esperpento“, vlastní odrůdu karikaturní společenské satiry připomínající Goyovy Caprichos. Patří sem mj. i román Tyran Banderas (1926, č. 1956 a 1985), barvitě groteskní obraz jedné latinskoamerické diktatury.

K tématu osobní moci a záhadné, lidsky odpudivé postavě vojenského diktátora přivedlo protiměšťáckého buřiče a někdejšího španělského dandyho Valle-Inclána patrně několika cestami za oceán potvrzené tušení, že tamější krutá skutečnost se týká i Evropy a že Španělsko má na ní svůj díl historické viny.

Chmurně sarkastickým viděním i využitím magických prvků anticipuje Valle-Inclánův román Tyran Banderas díla pozdějších latinskoamerických spisovatelů, jako byli Carpentier, García Márquez nebo Roa Bastos.

Román zabydlují karikaturně výstižné typy a v jejich krátkých, pečlivě strukturovaných vstupech podobných filmovým záběrům se odvíjí příběh konce jedné diktatury (a možná i začátku další?) v jedné vzdálené zemi. A ze zakřiveného satirického zrcadla vystupují povědomé obrysy skutečnosti daleko bližší... 

autor: Miroslav Stuchl
Spustit audio

Související