Daniel Syrový: Když jíte kvalitní čokoládu, pomáháte rozvoji třetího světa

18. srpen 2015

Kde všude se ve světě pěstují kakaové boby a jak se zpracovávají? Liší se v chuti čokoláda z různých zemí? A může zakládání plantáží přispět ke zlepšení života místních? Na všechny tyto otázky odpověděl pořad Mezi kontinenty. Klára Škodová si povídala s čokoládovým alchymistou Danielem Syrovým.

„Od mládí jsem posedlý chutěmi, zhruba před 10 lety jsem ochutnal jednoplantážní čokolády a nesmírně mě to zaujalo,“ vzpomíná Daniel Syrový. Když pak vyzkoušel párování vína a čokolády, jeho zájem ještě vzrostl a nakonec začal čokoládu sám vyrábět.

Ovocná, kakaová nebo smetanová, chuť záleží na původu

„U čokolády je podstatné mikroklima a trochu i to podloží. Pěstuje se v tropickém pásmu, což je takový prstýnek okolo zeměkoule. Kakaovník totiž potřebuje mít stabilní podnebí po celý rok. Je výrazný rozdíl v chuti podle toho, kde se sklízí. Čokoláda z Madagaskaru je výrazně pomerančová, ovocná. Z Pobřeží slonoviny, Ostrov Svatého Tomáše, tam je výrazně kakaová. Jihoamerické čokolády jsou pak míň kakaové, jdou do smetanových, trošku tabákových tónů.“

Méně než 50% obsahu kakaa? To není čokoláda

Logo

„Pod 50% obsahu kakaa jde o cukrovinku, protože je tam víc toho cukru než kakaa. Dobrá čokoláda by měla být okolo 70%. Mnoho lidí to má spojeno s hořkostí, to je ale špatně, je to znak přepražené čokolády, stejně jako černá barva,“ upozorňuje Daniel Syrový.

Pěstování kvalitních kakaových bobů je pro region požehnáním

„Pokud chci vypěstovat něco kvalitního, musím se starat nejen o ty plantáže, ale také o lidi, kteří tu pracují. Existuje spousta programů, třeba v Kolumbii je to alternativa pěstování koky. Samozřejmě, kdyby ti farmáři pěstovali tu velkokapacitní čokoládu, tak by to byl nepoměr ceny. Ale tím, že jdou na kvalitu, ne na kvantitu, tak už se jim to vyplatí.“

„Jeden z mých oblíbenců Francois Pralus třeba na Madagaskaru založil i školu, investuje do rozvoje, protože za prvé tam často jezdí a má k těm lidem vztah. Za druhé potřebuje vzdělané pěstitele, aby měl kvalitní produkt. Takže pro ta místa je to vlastně požehnání, protože si vydělají víc peněz a vzdělávají se,“ vysvětluje Daniel Syrový.

Logo
autor:
Spustit audio