Do říše Pána prstenů aspoň jednou za život musíte!

4. srpen 2015

Vyrazit na Nový Zéland není jen tak. Letenka k protinožcům vyjde docela draho a překonat vzdálenost 18 tisíc kilometrů vzdušnou čarou je záležitost spíše dní než hodin. Komu se to však alespoň jednou podaří, nikdy nezapomene.

Podnikatel a zakladatel nadace Dobrý Anděl, Petr Sýkora, má to štěstí, že se může k „lidem Kiwi“ stále vracet. „Na Severním ostrově je výrazně tepleji, ostrov je green and green, jak říkají Novozélanďané tedy zeleně zelený,“ vysvětluje.

Na celém území převládají pastviny a krásné pláže. O poznání divočejší Jižní ostrov přetínají takzvané Jižní Alpy s desítkami ledovců. Na západním pobřeží ostrova ale najdete deštné pralesy a jen o nějakých 30 kilometrů dál vinice.

Čtěte také

Typickým ptákům Kiwi, podivuhodným nočním tvorům svědčí nejlépe jeden menší ostrov ještě dál na jih.

Vzhledem k průzračně čistému vzduchu je na Novém Zélandu skvělá viditelnost. I to je podle Petra Sýkory důvod, proč je dokonalým místem pro natáčení filmů typu Pán prstenů.

Nový Zéland je ráj pro pěší, cyklisty i vytrvalostní sportovce. S přírodou jsou spjaté už malé děti, které chodí do školy naboso. Každá třída totiž vede ven, na trávník.

Poslechněte si víc!

Petr Sýkora s rodinou v Queenstown
Spustit audio