Navštivte ladírny chuťových buněk hradů a zámků

17. srpen 2015

Na většině hradů a zámků máte možnost nahlédnout do reprezentačních prostor šlechticů, ale i do soukromých komnat, jako byly ložnice, pracovny, salonky nebo jídelny. Ovšem jen někde vám ukáží i místa, kam panstvo příliš nechodilo, ale bez kterých se neobešlo.

Jedním z objektů, kde vás zavedou do kuchyně, je i hrad a zámek Horšovský Týn. Tamní kastelán vás při prohlídce upozorní na zajímavost poměrně velkých rozměrů - historický kuchyňský sporák, na kterém se ještě v 50. letech vařilo pro rekreace ROH. Poslechněte si sami, jaké laskominy se v této kuchyni připravovaly. ZDE

Lemberk

Zámek Lemberk

Na zámku Lemberk máte možnost nahlédnout do dávné černé kuchyně a zjistit, jak se našim předkům vařilo bez kuchyňské linky a elektrického sporáku. Otevřený oheň na cihlové ploše se rozdělává dodnes při speciálních prohlídkách. Možné je to i proto, že žádná z rekonstrukcí se nedotkla původního komína. Ochutnávat jídlo ale můžete jen na vlastní nebezpečí. Co dalšího nabízí průvodcovský výklad na samotném zámku, uslyšíte v našem rozhovoru s kastelánkou Renatou Černou. ZDE

Staré Hrady

Na hradu a zámku Staré Hrady vás zavedou do dračí a čarodějnické kuchyně nebo do komůrky kuchařky Magdaleny Háty. S nadpřirozenými bytostmi se tam setkáte dokonce osobně. Máte-li nějaké přání, možná vám bude splněno. Proč si tolik nadpřirozených bytostí oblíbilo Staré Hrady, zjistíte na místě z originálních pohádek. Spoustu zajímavostí se dozvíte i z našeho rozhovoru od tamní průvodkyně Žanety Vaníčkové. Poslechněte si ZDE.

Princezna
Spustit audio