Třeštíková: Mallory jsem od začátku vnímala jako zajímavou bytost

21. červenec 2015

Do českých kin čerstvě vstupuje nový časosběrný dokument Heleny Třeštíkové. Dostal jméno po hlavní hrdince příběhu Mallory. Jak film vznikal, přiblížila režisérka Helena Třeštíková v pořadu S vámi v Praze.

V roce 2002 byla Helena Třeštíková přizvána k natáčení cyklu dokumentů o drogách. „Odborná poradkyně filmu si přála, aby v tom filmu byla žena, která se vyléčila ze závislosti poté, co se jí narodilo dítě, a dala mi tip. To byla Mallory,“ popisuje cestu k prvnímu setkání Helena Třeštíková.

„Od začátku jsem měla pocit, že je Mallory strašně zajímavá bytost - zajímavá v tom, jak dokáže svoji životní pozici reflektovat a jak dokáže mluvit o minulosti i současnosti, tak jsem si říkala, že takového člověka bych neměla pustit ze zřetele,“ dodává.

Čtěte také

Po kratší odmlce proto došlo k dalšímu natáčení. Na pravidelné setkávání navázaly v roce 2009. „Poslední natáčení bylo v lednu letošního roku a teď jsme znovu natočili premiéru v Karlových Varech," říká režisérka a skromně dodává, že premiéra na karlovarském festivalu byla nad očekávání úspěšná.

O Heleně Třeštíkové je známé, že je filmařka, která pozoruje a dění před kamerou se nesnaží měnit, přesto v určitou změnu věří: „Doufám, že změna přijde s tím, že diváci film uvidí a budou chtít něco změnit, třeba v sobě."

Podrobnosti o natáčení nebo odpovědi na to, jaký další film Helena Třeštíková chystá a jestli rozpracovává nová témata, uslyšíte v rozhovoru Petra Zajíčka.

Poslechněte si celý záznam.
Spustit audio