Moje děti obrací oči v sloup, když zpívám, říká Dagmar Pecková

3. září 2017

Dagmar Pecková vystudovala Pražskou konzervatoř, má za sebou angažmá na světových operních scénách, vystoupení v těch nejslavnějších sálech. V poslední době si navíc splnila i několik hudebních snů a chystá se na další.

Díky mamince jsem tam, kde jsem

Když byla Dagmar malá, hrála velmi nerada na klavír a k tomu jí pak maminka vybrala zpěv. Zpívání ji na rozdíl od klavíru bavilo a maminka ji v něm velmi podporovala: „Moje máma udělala všechno, aby mě a sestru udržela na studiích, pracovala asi 16 hodin denně. Byla to od ní velká oběť a jenom díky ní jsem tak daleko. Strašně moc mě podporovala a bylo to její velký přání, abych dělala to, co dělám.“

Na konzervatoř se dostala až napodruhé, ale na studia nemá Dagmar Pecková (z profesního hlediska) ty nejlepší vzpomínky: „Přišla jsem na konzervatoř a měla jsem rozsah přes tři oktávy. Mohla jsem zpívat cokoli, ale profesoři mě nedokázali zařadit, jestli jsem soprán, alt, bas atd. Pražskou konzervatoř jsem po pěti letech opouštěla s rozsahem oktávy jedné,“ vzpomíná.

Moje děti nesnáší zpěv

Dagmar má dvě děti a ty prý zpěv nesnáší: „Nesnáší operu a i tak trochu nesnáší muziku, hlavně tu vážnou, co dělám já. Jakmile začnu zpívat, obrací oči v sloup. Já si myslím, že tam je ale i ten aspekt, že jim tahle muzika brala maminku. Je fakt, že to asi sranda nebyla, ale pro žádnou zaměstnanou matku to není procházka růžovým sadem. Ale já si nestěžuju. Pořád si říkám, že člověk by měl lásku dávat na všechny světový strany, dětem, přátelům i posluchačům a ona se mu stonásobně vrátí zpátky."

Dagmar Pecková si plní své profesní sny, například začala zpívat spirituály. Co chystá v následujících měsících a jaký další splněný sen ji čeká? Poslechněte si celý rozhovor v našem archivu nebo se podívejte na video, kde uvidíte i to, co se do vysílání nevešlo.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.