Standa Hložek: Všechno je tak, jak má být. Neměnil bych

15. listopad 2015

Nechybělo moc a mohl z něj být úspěšný stavař. Upsal se ale hudbě. Jeho songy, které nazpíval s Petrem Kotvaldem a Hankou Zagorovou, dnes patří k legendám. Co teď bývalá hvězda první kategorie dělá a jak vzpomíná na dobu své největší slávy? V pořadu Až na dřeň se rozpovídal Standa Hložek.

Standa Hložek vystudoval stavařinu. „Já jsem váhal. Maminka chtěla, abych šel na konzervatoř, taínek mi říkal, že zpívat si můžu ve volném čase po práci, ale školu ať mám pořádnou,“ vzpomíná Standa Hložek. „Tatínek měl pravdu. Mě ta stavařina bavila, prošel jsem si jí od píky. Učil jsem se zdít, omítat, betonovat, izolovat, všechno.“ Na škole měli i praxi, takže Standa třeba zaměřoval komín v Otrokovicích v teplárně: „Když pojedete kolem Otrokovic a uvidíte tam ty dva komíny, tak ten menší, ten jsem zaměřoval já,“ říká. „Zlí jazykové, moji kamarádi, říkají, že stojí o osm metrů jinde, než měl stát, ale není to pravda,“ směje se.

Kariéra mě připravila o rodinu

Než šel Standa Hložek do Prahy, bydlel ve Zlíně, kde měl i rodinu. „Bylo to období, kdy jsem měl třeba 350 koncertů za rok, měli jsme i takzvané dvojáky – dva koncerty denně a pak další den znovu. Doma jsem nebyl vůbec, a když jsem doma byl, tak jsme na sebe neměli čas. Chtěl jsem, aby rodina za mnou šla do Prahy, ale oni nechtěli. Pak už jsem byl i zlej, protože pro mě to bylo hrozný dojíždět do Zlína. Už jsem dokonce i sehnal bydlení, ale každý už jsme byli někde jinde,“ vzpomíná Standa. „Od dětství mě vychovávali k tomu, udržet rodinu za každou cenu. To se mi nepodařilo a mrzí mě to doteď. Proto říkám mladým talentovaným zpěvákům, když chcete dělat pořádně svoji profesi, nežeňte se!“

CD po 20 letech

Standa teď vydává staronové CD. Nazpíval ho už před dvaceti lety. Ale: „Neměl jsem tenkrát distribuci, když jsem ho nabízel. Pak se mi ozvala jedna agentura z Ústecka, ale nakonec se ukázalo, že to byl podvod. Na CD tenkrát spolupracoval zvukař skupiny INXS Benny Moore, který byl na nějakou dobu v Praze. „Měl úplně jiný styl práce, než na který jsem byl zvyklý. Tak jsem jen seděl a díval se na něj a neřekl ani půl slova. To byl koncert! Říkám, že mi tenkrát spadl zvukař z jiné planety,“ vypráví Standa. „A loni jsem měl kulatiny a rozhodl jsem se, že to CD uděláme znovu!“

V pořadu Až na dřeň si Standa Hložek povídal s Kateřinou Kubalovou i o své mamince, která ve svých 96 letech Standovi stále zpívá, i o jeho dědečkovi, který málem přišle za války oživot, protože podporoval partyzány. Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio