Pražané hodnotili kvalitu života v metropoli, nejvíce jim vadí nepořádek a graffity

17. leden 2012

Pražané v pondělí k večeru diskutovali ve sdíleném pracovním prostoru Hub nad výsledky výzkumu kvality života v Praze. Odborným slovem přispěli například filozof Stanislav Komárek a architekt Jan Aulík. Výzkum měl dvě části. První sledovala Prahu v porovnání s ostatními evropskými městy, druhá představila názory samotných Pražanů.

Nápad zkoumat kvalitu života v Praze mělo sdružení Za lepší život v Praze, které sbíralo kvantitativní data ve spolupráci s Českým statistickým úřadem a Eurostatem v 15 kategoriích, jako například doprava, kriminalita, kultura, životní prostředí. Některé výsledky byly velmi pozoruhodné.

"Jedna z kategorií je metr čtvereční na osobu, což mě osobně překvapilo, protože v Praze je to skoro nejméně v celé Evropě. Překvapivé bylo i zjištění, pokud přepočtete cenu lístku na průměrnou mzdu, v Praze to vychází dobře, dokonce snad nejlépe ze všech evropských metropolí," říká ředitel sdružení Za lepší život v Praze Radim Knapp.

Kvalitativní část byla velmi kreativní. Lidé dostali fotoaparáty a měli vyfotit to, co jim v Praze nejvíce vadí. Výsledky ukázaly, že mezi nejčastější problémy patří nepořádek v ulicích, graffity a tagy, zchátralé budovy a veřejná prostranství, která nejsou využita.

"Mně nejvíce utkvěla fotografie mrtvého holuba, kterou vyfotil jeden ze členů skupiny Young Heads. Demonstroval na tom také ten nepořádek. Říkal, že toho holuba ve Stromovce, kde ho vyfotil, potkával tři dny. Tři dny tam ležel nehezký mrtvý holub, což není k smíchu. Nicméně ta fotografie má sama o sobě sílu," dodává výzkumnice společnosti Idealisti Kateřina Gillárová.

Na prezentaci měl dorazit i primátor hlavního města Bohuslav Svoboda, ten byl ale z pracovních důvodu omluven. Místo něj měl s lidmi diskutovat starosta Prahy 5 Radek Klíma. Ale ani ten nepřišel. A to mnoha Pražanům vadilo.

"Největší problém této debaty vidím v tom, že se nezúčastnili starosta Prahy 5 nebo primátor, kteří by se k tomu vyjádřili nebo by aspoň ukázali dobrou vůli vyjadřovat se k problémům," uvedl Martin Carda.

Zajímavý byl i názor další účastnice diskuse Magdalény Klimešové:

"Jedno z témat, které tady bylo zmíněno, které se ve výzkumu neobjevilo a mně osobně vadí, je míra korupce, netransparentnost na úřadech a špatná komunikace směrem k občanům."

Další diskutující si stěžovali například na narkomany, které potkávají v centru Prahy.

autor: Alžběta Šírková
Spustit audio