Čtyři desítky skleněných kasiček pomohou dětem na Lince bezpečí

26. únor 2012

Čtyři desítky pestrobarevných ručně dělaných kasiček získá Sdružení Linka bezpečí od mladých novoborských sklářů. Projekt skleněných sbírkových dóz finančně podpořila Nadace O2 v programu Thing Big. Na světě je zatím prvních pět exemplářů, které autoři představili na Novoměstské radnici. Slavnostní předávání kasiček Lince bezpečí sledovala i redaktorka Evelyna Kulíšková.

Žlutá, červená i zelená kasička připomínající žabáka sedí na dřevěných podstavcích a čekají na své uvedení do společnosti. Vedle nich nesměle postává také skupinka mladých lidí, studentů novoborské Vyšší odborné sklářské školy, autorů kasiček.

Původně jsme se inspirovali logem Linky bezpečí, což je smajlík. Postupně jsme ho přetvarovávali, položili ve 3D programech. Nejobtížnější je celkově ta práce se sklovinou jako takovou, protože každá z těch kasiček váží v podstatě v surové formě skoro 5 kilo, což je na páce, řekněme, 15 kilo. Pak je nejobtížnější obrušování nedokonalostí vršků před lepením těchto vchodů - nebo jak to říct - pusinek," popisuje postup a některá úskalí výroby kasiček jeden z autorů, druhák Petr Vojtěch.

Nelehká práce se ale mladým sklářům vyplatila. Kromě pochvaly ve škole je mohla hřát i vděčnost těch, kterým kasičky budou pomáhat.

Nám na Linku bezpečí volá každý den 700 dětí, takže naše call-centrum je velmi vytížené. Finanční prostředky opravdu potřebujeme. Finance z výtěžku z kasiček půjdou právě na přímý provoz call-centra," vysvětluje ředitelka Sdružení Linky bezpečí Darina Rössl, která kasičkám obstarala také kmotru, herečku Nikol Štíbrovou, která sama kdysi služeb Linky bezpečí využila.

Když jsem byla ještě dítě, tak jsem využila pomoci této organizace, protože jsem se také dostala do nějakých problémů - nevěděla jsem, co mám dělat. Kamarádům to neřeknu, rodičům taky ne, tak zkusíme tu linku. A pomohli mi. Takže si myslím, že to je důležité, aby tady něco takového fungovalo a existovalo," říká Nikol Štíbrová.

Všech čtyřicet kasiček bude postupně umístěno na recepcích hotelů OREA po celé Praze. Výtěžek z této „skleněné sbírky" by podle odhadů mohl dosáhnout i 1 milionu korun.

autor: eku
Spustit audio