Národní týden trénování paměti nabídne rady, jak si zapamatovat co nejvíce informací

12. březen 2012

Dnešním dnem začal další ročník Národního týdne trénování paměti. Na 170 veřejných seminářích trenéři poradí, jak si účinně zapamatovat nejrůznější informace. Studenti a pracující se tam dozví, pomocí jakých cvičení jejich mozek pojme kvantum znalostí potřebných ke studiu či výkonu jejich práce. Senioři zase uvítají triky, díky, kterým si zapamatují telefonní čísla svých příbuzných nebo nákupní seznam. Na jeden ze seminářů do KC Vltavská zavítala i redaktorka Alžběta Šírková.

"Červená opice žrala zelený meloun indickému fakírovi. Červenou tam máme, opice je co - oranžová. Žrala - ž - žlutá, zelenou tam máme. Meloun? Modrá. Indickému? Indigo. A fakírovi? Fialová. Paráda."

Toto je ukázka mnemotechnické pomůcky nazvané akrostikum, díky které si teď stejně jako účastníci semináře zapamatujete všechny barvy duhy. Kouzlo techniky akrostikum spočívá v tom, že si člověk vytvoří větu, ve které každé slovo začíná stejným písmenem jako informace, jíž si chce dotyčný zapamatovat.

Podle trenérky paměti Danuše Steinové mají největší zájem o semináře senioři. Přitom první problémy s výpadky paměti se objevují mnohem dříve:

"Prakticky každý, komu je více než pětadvacet let, na sobě pozoruje nějaké důsledky stárnutí mozku, které se začínají projevovat tím, že nám občas vypadne nějaké slovo nebo si prostě nedokážeme vybavit ve správný okamžik to, co zrovna potřebujeme. Takovéhle problémy v mladším věku nejsou zase tak markantní. Akumulují se a začínají být nepřehlédnutelné zhruba mezi 50. a 60. rokem."

Seminář se zaměřil také na uchování informací, které nejsou důležité pro studium či práci, ale týkají se běžného života. Každý z nás určitě zná situace, kdy si nemůže vzpomenout, kam odložil klíče nebo brýle. Díky následující radě by se nám ale tyto situace měly obloukem vyhnout.

"Vy se rozhodnete, že klíče nebo brýle nebo mobil, budou mít určené místo, kde budou bydlet. Nějaký košíček si pořídíte, dáte ho do předsíně a tam budou vaše brýle bydlet. Vždycky, když si je budete sundávat, tak je jen tak někde nepohodíte, ale zarazíte se a zcela vědomě si přikážete: ale já je musím vzít a odnést do jejich košíčku."

Časový harmonogram přednášek najdete na internetových stránkách www.trenovanipameti.cz.

autor: Alžběta Šírková
Spustit audio