Praha 7 bojuje proti psím exkrementům. Chtěla by vytvořit databázi psích DNA

12. duben 2012

Praha 7 opět vyrazila do boje proti psím exkrementům. Už několik let se tato městská část marně snaží přimět majitele, aby po svých psech uklízeli. Radnice chce tentokrát vytvořit databázi psích DNA. Pes by se pak dal identifikovat na základě vzorku svého exkrementu. Víc o tomto nápadu zjišťovala redaktorka Anna Königsmarková.

Praha 7 bojuje proti znečištěným ulicím od psích exkrementů šest let. Skoro každý rok vymýšlí nějakou novou kampaň. Úklid po nezodpovědných majitelích stojí totiž městskou část poměrně dost peněz.

"Chceme poukázat na to, že výběr poplatků, což je velmi složitá věc, a ta částka zdaleka nepostačuje na náklady spojené s úklidem. V Praze 7 vyvezeme řádově přes 120 tisíc tun psích exkrementů. Částka, kterou nás to stojí je někde kolem osmi milionů a na poplatcích vybereme 1,7 milionu korun," říká starosta Marek Ječmének.

Zástupci radnice a majitelé, kteří po svých psech uklízí, proto řekli "dost" anonymnímu sdílení výkalů a chtějí zavést databázi psích DNA. Vzorky by při registraci odebírala Veterinární laboratoř v Bubenči.

"Odebrání vzorků, máme ověřeno, že dělá veterinární laboratoř, stojí 600 korun. Předpokládám, že pokud bychom se dohodli, tak bychom nějakou částkou buď přispívali nebo to prostě řešili následně, aby majitelé psů, kteří se hlásí k tomu, že uklízí a chtějí to tímto způsobem dokázat, aby to pro ně nebyli finanční náklady."

Pes by se pak dal pomocí mobilního analyzátoru najít podle svého exkrementu.

"Máme ověřeno, že je to možné, že existují i mobilní analyzátory DNA. To znamená, potom bychom mohli nějakým způsobem i analyzovat toho konkrétního pejska, který po sobě tu hromádku nebo respektive majitel tu hromádku po něm neuklidil na ulici."

Městská část by majitele mohla případně i pokutovat. Detaily projektu ale ještě nejsou známé. Starosta Ječmének chce nejprve s obyvateli Prahy 7 otevřít půlroční diskusi. Až podle zájmu pak záměr uvede do praxe.

autor: ank
Spustit audio