Nejúspornější školou Prahy 13 je Fakultní základní škola Mezi Školami

16. duben 2012

Vítězem soutěže o energeticky nejúspornější školu třinácté městské části je Fakultní základní škola Mezi Školami. Klání bylo doprovodnou akcí projektu Odpovědné školy Prahy 13, kdy radnice zlepšovala tepelně izolační vlastnosti budov a modernizovala energetické systémy. Další informace zjišťovala redaktorka Alžběta Šírková.

Vítězné škole pomohlo to, že byla celá kompletně zateplená a také nový systém, který řídí teplotu v jednotlivých učebních místnostech. Tyto přednosti, ale měla většina soutěžních škol, takže rozhodujícím měřítkem bylo, jak dovedli energii ušetřit sami žáci.

"Děti tomu dodaly třešničku na dortu, že obíhaly školu, kontrolovaly a snažily se všechny ostatní motivovat, ani ne omezovat, ale motivovat. Upozorňovat na nedostatky, upozorňovat na kapající kohoutky, na poruchy čidel, které by vedly k tomu, že tělesa přestala být regulována," říká ředitel vítězné Fakultní základní školy Mezi Školami Petr Vodsloň.

Ředitel Petr Vodsloň také převzal cenu - 60 tisíc korun na školní výlet pro žáky.

"Pojedeme někam do kraje Vysočina, do čisté přírody, ale pojedeme i tam, kde jsou elektrárny Dalešice, Dukovany. Chceme to propojit nejenom s návštěvou těchto zařízení, ale i s nějakými outdoorovými aktivitami pro děti, ať si to děti užijí."

Na druhém místě skončila Fakultní základní škola Brdičkova a na 3. místě Fakultní základní škola Trávníčkova. Radnice investovala do projektu Odpovědné školy Prahy 13, jehož součástí bylo zateplení základních a mateřských škol kolem půl miliardy korun. Podle starosty Prahy 13 Davida Vodrážky tato investice ale do budoucna přinese značné energetické úspory:

"Během deseti let by mělo dojít k úspoře asi 240 miliónů korun, ale navíc jsme zhodnotili a kompletně opravili náš majetek, protože ty školy vznikaly v 80. letech. Byly to klasické panelákové školy, kde v létě bylo strašné horko a v zimě tam profukovalo. Takže ta částka se, myslím, bohatě vyplatila."

Praha 13 uvažuje o tom, že soutěž o energeticky nejúspornější školu vyhlásí i v příštím školním roce.

0:00
/
0:00
autor: Alžběta Šírková
Spustit audio