Zamilovaní turisté věší na sochy Karlova mostu visací zámky. Symboly lásky ale památky ničí a restaurátoři tak mají desítky hodin práce navíc

9. květen 2012

Pražští památkáři musí už několik měsíců řešit jeden romantický zvyk zahraničních turistů. Ti totiž po vzoru hrdinů knihy italského spisovatele Federica Moccia věší na sochy Karlova mostu visací zámky. Pro turisty představují symbol věčné lásky, pro restaurátory desítky hodin práce navíc. Více informací o problému zjistila redaktorka Anna Königsmarková.

Visací zámky se nejčastěji objevují na mostech. Nejvíce jich je na Čertovce u mlýna nebo na sochách Karlova mostu, konkrétně na mřížce, která je umístěna v místě, kde byl vhozen do vody Jan Nepomucký. Historii tohoto zvyku popsala Petra Hoftichová z Galerie hlavního města Prahy:

"Tato záležitost asi vznikla na základě knihy, kterou napsal italský spisovatel Federico Moccio, která hovoří o umístění zámků dvou snoubenců na Milvijském mostě v Římě. To je most, ze kterého byl údajně vhozen do vody sv. Valentýn, patron zamilovaných. Takže díky tomu se začaly po mostech na celém světě objevovat zámky."

Památkáři jich na jednom místě najdou až padesát za měsíc.

"Postupně se vždycky odštípou, vyhodí a za chvíli se tam začínají objevovat další. Je to k neuhlídání."

Galerie musí sochy na vlastní náklady opravovat. Pomáhá jim Sdružení výtvarníků Karlova mostu.

"Samozřejmě ty zámky jednak zatěžují tu mřížku, deformují ji, některé z nich jsou tedy obrovsky masivní, některé jsou třeba malé, takže je tam cpou, ohýbají ozdoby, které tam jsou. Odírá to povrchovou úpravu, takže dochází ke korozi, je skoro setřené zlacení, které tam bylo. Protože samozřejmě to při každé manipulaci znamená určitou ztrátu materiálu."

Podle Petry Hoftichové je věšení zámků na památky trestná činnost a policie by v podstatě měla dotyčné turisty pokutovat. Hlídka na mostu toho ale prý moc nezmůže.

"Bohužel nemůžeme vlastně udělat nic, to by tam někdo u toho musel stát 24 hodin denně. Na mostě je služba, která samozřejmě má na starosti všechny plastiky a vůbec pořádek na mostě, je tam kamerový systém, ale nestačí to."

Petra Hoftichová tak věří v obyčejnou lidskou slušnost. Snad turistům dojde, že tohle se prostě nedělá.

autor: ank
Spustit audio