Občané Prahy 13: Z Jihozápadního Města zbude jen noclehárna

22. květen 2012

Žádné školky, parkoviště nebo kulturní a zdravotnická zařízení. Jen obří bytovky a kanceláře. Jestli to tak půjde dál, jihozápad Prahy se změní na pracovnu a noclehárnu. S těmito obavami se včera v podvečer sešli nespokojení občané Prahy 13 u stanice metra Lužiny, aby protestovali proti stavební politice radnice. Demonstraci opět svolal Spolek občanských sdružení Jihozápadního Města. Na místě byla také redaktorka Evelyna Kulíšková.

„Když jedeme z víkendu, tak ve 12 jedeme domů, abychom v 1 hodinu zaparkovali, protože když přijedeme v 6, nezaparkujem."
„Ruší vás letadla, jak tady přelétávají?"
„Když budete třeba na Vidouli, tak tam mám někdy pocit, že si na to letadlo už můžete sáhnout, jak je nízko."
„Ten dům pro seniory je velmi důležitý, je opravdu potřebný."
„Opravdu s tím parkováním je to šílené."

Takto pojmenovali občané Prahy 13 hlavní problémy, které je už několik let trápí. Proto se také znovu sešli, aby protestovali proti stavební politice třinácté městské části. Ta podle nich dává přednost developerům před občany.

Chceme, aby se radnice Prahy 13 konečně rozhodla a aby zastupitelstvo zřídilo výbor pro územní plánování. Protože máme obavy z chaotického rozvoje Západního Města. Bohužel se to nijak komplexně neřeší a chybí tam infrastruktura - školy, školská zařízení, kulturní zařízení. Také policejní stanice, parkoviště a ostatní záležitosti, které tvoří město městem, aby to bylo Západní Město a ne mrtvé město," vysvětluje důvody protestů organizátor Petr Kučera.

Rozhořčenost demonstrantů ale radnice Prahy 13 nevidí jako legitimní. Jak řekl mluvčí Samuel Truschka, městská část s budováním odpovídající infrastruktury počítá. Ne všechno je ale podle něj v kompetencích třináctky.

„V Praze 13 platí schválený územní plán hl. m. Prahy a na stavební úřad při každém územním a stavebním řízení posuzuje, zda je ten návrh v souladu s tímto územním plánem. Zase není možné zakázat stavby jen proto, že některým občanům se nelíbí. Občanská sdružení z Prahy 13 mají možnost účastnit se řízení a my se samozřejmě snažíme, aby infrastruktura na těch nových plochách, kde se staví, byla dostatečná."

Požadavkům demonstrantů se podle Truschky snaží Praha 13 už delší dobu vyhovět. V nejbližší době plánuje otevření nových tříd ve stávajících mateřinkách, v budově bývalých jeslí navíc plánuje i novou školku. Také domov pro seniory by měl v Praze 13 vzniknout. Jeho realizaci má ale v kompetenci magistrát.

Horší to podle Truschky bude s řešením hlučných přeletů letadel na Stodůlkami. Ruzyňská ranvej se prostě opravit musí a obyvatelé Prahy 13 to budou ještě muset nějakou dobu vydržet. O něco lépe to ale vypadá s parkovišti.

Na sídlišti Velká Ohrada se v létě bude stavět parkoviště pro 100 vozidel. Potom usilujeme o to, aby byly zřízeny parkovací zóny okolo stanic metra, aby tam neparkovali řidiči mimopražští. A samozřejmě také usilujeme o to, aby hlavní město vybudovalo parkoviště P+R na Zličíně," říká mluvčí Prahy 13 Samuel Truschka. Časový horizont ostatních staveb a plánů ale neuvedl.

autor: eku
Spustit audio