Obyvatelé Proseka protestují proti stavební politice své radnice

30. květen 2012

Proti stavební politice pražských radnic se bouří stále více lidí. Občané Prahy 13 dávali najevo svůj nesouhlas s obřími kancelářemi minulý týden. Včera se zas ozvali obyvatelé Proseka. Těm se nelíbí, že by na téměř všech volných plochách mezi paneláky měly vyrůst další administrativní komplexy. Jejich problémy zajímaly redaktorku Annu Königsmarkovou.

Setkání s občany v parku Přátelství iniciovala tři občanská sdružení, která na území Prahy 9 bojují proti developerským projektům, za zeleň, bezpečnost a regulaci dopravy - Záchrana Proseka, občanské sdružení Krocan a SOS Střížkov. Vášnivou debatu způsobil hned první diskutovaný problém. Výstavba administrativní budovy u stanice metra Střížkov. Za zachování zeleně v tomto místě bojuje především Martin Dubský.

"My nechceme, aby tady vyrostl další objekt, kancelářské prostory, prostě office, který je dle našeho mínění absolutně k nepotřebě a nevyužití. Musím se obrátit na už několik let dokončenou výstavbu Prosek Pointu, to jsou ty tři administrativní budovy u nákupního centra BILLA. Dosud nejdou naplněny z té kapacity, která byla, a když se člověk podívá do územního plánu, snahy developerů tady jenom kvetou."

Nicméně souvislým tlakem na vedení radnice se podařilo záměr rakouské firmy změnit.

"Zatím ze šedesáti to padlo na čtyřicet tisíc metrů čtverečních, ale i tak my to tam prostě nechceme. Snažíme se vyvíjet nátlak na naší radnici, na naše zastupitele, aby se státní sférou, což je stavební úřad a podobně a hlavně město jakožto částečný vlastník toho pozemku umožnily směnu těch pozemků městských, za pozemky obecné."

Přítomný člen rady Prahy 9, který odpovídá za oblast územního rozvoje a výstavby, Marek Doležal tvrdí, že radnice se dál snaží s developerem vyjednávat.

"Samozřejmě my s investorem jednáme dál. Dneska jsou tyto plány v takzvaným zjišťovacím řízení EIA, který musí posoudit vůbec vhodnost této stavby na tu lokalitu."

Dalším ožehavým tématem je náměstí OSN. O zachování jeho podoby usiluje občanské sdružení Krocan.

"Podle plánu to má být centrum komunitního života, krámky, kavárničky a hlavně park. Radnice ale na to nehleděla a developerovi ten pozemek prodala. Ten chce na tom náměstí, které je vlastně centrem Prahy 9, stavět nejspíš nějaké hrůzy a zastavět tu zeleň, která by tam podle toho měla být."

Obavy předsedy sdružení Josefa Rauvolfa ale opět klidní radní Marek Doležal.

"Už je to dneska soudní cestou. Ten majitel totiž přinesl návrh na zastavění tohoto pozemku, což není možný z hlediska toho, že je tam park a napojení vůbec na dopravu té nemovitosti, kterou by si tam přál postavit."

Minimálně další tři roky se tak prý na náměstí OSN stavět nebude. Protesty obyvatel na Proseku tak nejsou úplně bez šance.

autor: ank
Spustit audio