Národní divadlo dostane nový kabát. Náročné opravy jeho provoz neomezí

11. červen 2012

Dlouho očekávaná rekonstrukce fasády Národního divadla je tady. Bude trvat tři a půl roku. Chod divadla prý nebude nijak omezen. Pouze diváci budou do budovy vstupovat pod lešením. Máme se připravit na nějakou razantní proměnu historického objektu? To zjistila redaktorka Anna Königsmarková.

Žádné experimenty Národní divadlo nečekají. Růžové nebo modré fasády se bát nemusíme. Naopak. Rekonstrukce má být velmi tradiční, citlivá, s ohledem na restaurátorské práce.

"My musíme najít takovou formu, abychom žádným způsobem nepoškodili podklady, takže to očištění celé bude děláno velmi jemně. Je jasné, že ta budova se prosvětlí. V tuto chvíli lze říci, že ta patina je tak trošku špína. Ale nebudeme ji žádným způsobem násilně prosvětlovat," říká ředitel divadla Ondřej Černý.

Jaké práce budou podle něj nejnáročnější?

"Jsou to samozřejmě ty restaurátorské. Konkrétně ty sochy, ale budeme dělat třeba i Tulkovy fresky. To je jedna taková odnož. Pak samozřejmě budeme řešit ty opravy omítek, které se, jak víme, v roce 1983 trochu odbyly. To znamená, tenkrát se už nestihla dodělat pořádně ta rekonstrukce. To bude další takový oříšek tak, abychom se dostali k těm původním omítkám a ty nějakým způsobem opravili."

Soutěž na opravu vyhrála firma OHL ŽS s nabídkou nepřevyšující 80 milionů korun. Na práce bude dohlížet Národní památkový ústav. Trvat mají do prosince roku 2015. Opláštěna bude vždy pouze jedna fasáda.

"To zásadní, co tam je, jsou samozřejmě všechny plastiky a všechny ty vnější prvky, které vystupují včetně balkónů, teras atd. Pro veřejnost je potřeba říci, že lešení se bude stěhovat. Začínáme severní fasádou, budeme pokračovat východní fasádou, to je ta fasáda směrem do piazzety Národního divadla, pak bude následovat jižní fasáda směrem ke Goethe institutu a vlastně k Mánesu a zakončovat budeme západní fasádou."

Bezpečný přístup k hlavnímu vchodu divákům zajistí střecha pod lešením. Omezený nebude ani bezbariérový vchod a okolní komunikace.

autor: ank
Spustit audio