Slavnostním výkopem začal v Praze mezinárodní fotbalový turnaj juniorů

22. červenec 2012

Praha ode dneška hostí mezinárodní fotbalový turnaj juniorských týmů UNICEF CEE Cup 2012. Jedná se o jedinečnou událost mladých talentů předvést se trenérům a jednotlivým sportovním klubům ještě před sezónou. Budoucí fotbalové hvězdy může samozřejmě přijít obdivovat i veřejnost.

Dějištěm zahajovacího dne je fotbalový stadion pražských Bohemians 1905. Jejich juniorský tým se zapojil i do celého turnaje. Mezi dalšími českými zástupci pak je tým Mladé Boleslavi, Sparty Praha a 1.FC Slovácko.

"Tabulku doplňuje dalších osm týmů ze střední a východní Evropy," říká za organizátory Pavel Svoreň.

"My jsme se snažili vybrat vždy ten nejlepší tým z každé konkrétní země. To znamená z Chorvatska třeba Hajduk Split, z Rumunska Cluj, což jsou tamní špičkové týmy, a co se týče věkové kategorie, jedná se o juniory ve věku 19 let. Tedy ta poslední kategorie před přechodem do seniorského fotbalu," doplnil Pavel Svoreň.

Celý turnaj trvá týden a hrát se bude ještě na stadionu na Strahově a v Satalicích. Týmy se utkají nejprve v základních skupinách, pak následuje play-off a velké finále, které se opět v Ďolíčku uskuteční v neděli 29. července. Pro mladé fotbalisty je celá akce důležitou záležitostí před sezónou.

"Z pohledu hráčů, je turnaj možnosti se ukázat za prvé ve finálové přípravě, protože oni už mají těsně před sezónou a tohle je taková poslední část, kdy se rozhoduje třeba o jejich místě v sestavě. A hlavně se můžou ukázat na mezinárodní scéně, protože naše utkání navštěvují zahraniční skauti a je to pro ně další příležitost, jak udělat další krok v kariéře."

Turnaj ale není jen sportovní záležitostí. Akce má i charitativní rozměr.

"My jsme se rozhodli spojit síly s nadací Unicef a nejen vítězek ze vstupného, ale i část financí, které máme od sponzorů, půjde na jejich konto, které bude potom směřováno na pomoc dětem v Africe."

Konkrétní časy zápasů najdete na stránkách turnaje. Vstup je většinou zdarma, zpoplatněny jsou pouze utkání v Ďolíčku.

0:00
/
0:00
autor: ank
Spustit audio