Dětské krizové centrum otevřelo novou terapeutickou hernu pro týrané děti. Letos jich přijalo o čtvrtinu víc

5. listopad 2012

Případů týraných a především sexuálně zneužívaných dětí za poslední rok přibylo o celou čtvrtinu. Dětské krizové centrum v Praze - Michli tak má aktuálně v péči 475 dětí včetně jejich rodin. I kvůli zvýšené kapacitě se tak rozhodlo ve spolupráci s Nadací Naše dítě zprovoznit další místnost, speciální hernu, která má sloužit k diagnóze a terapii týraných dětí. Slavnostního otevření světlé místnosti s pečlivě vybranými hračkami se zúčastnila i redaktorka Evelyna Kulíšková.

Do nově zrekonstruované herny se dostáváme spletitými chodbičkami Dětského krizového centra v druhém patře.

Dovolte, abych vás všechny pozvala na první oficiální návštěvu terapeutické místnosti. Zuzano, pravou!," uvedla nás mezi hračky a barevné polštáře ředitelka Zora Dušková. „Koukám, že tady se dají stavět hrad a dělat bábovičky. Ano, tady se dá dělat cokoliv. Krásná místnost, fakt."

Desítky hraček jsou vybrané odborníky tak, aby při hře pomohly týraným dětem znovu odžít a zpracovat traumata, která utrpěly jako oběti nebo svědci fyzického, psychického nebo sexuálního násilí, a to často ze strany svých nejbližších.

Proto jsou zvolené ty hračky, které mají jednak asociovat rodinné prostředí. Máme tady například kuchyňku, také ponk a dílnu pro chlapce. Nejrůznější zvířátka, která často mají symbolický význam. Dítě je může používat a projikovat do nich to, co se dělo. Může je používat i k nějakým šarvátkám. Máme tady také zbraně. Ten účel je vlastně stejný: znovu pomoct dítěti odžít velmi silnou intrapsychickou tenzi," provází vybavením terapeutické herny Zora Dušková.

Dětské krizové centrum v Praze - Michli

Při hraní budou dětem asistovat odborní psychologové, kterým dětské projevy při hře mají pomoct lépe stanovit diagnózu i následnou terapii.

Herna také umožní centru pracovat s více klienty. Za poslední rok totiž výrazně přibylo nahlášených případů týrání dětí, a to zejména sexuálního násilí. Jak ale doufá Zuzana Baudyšová, ředitelka Nadace Naše dítě, která na novou hernu významně přispěla, důvodem nárůstu by nemusela být zvýšená agrese, ale naopak solidarita.

„Chci věřit, že to není faktické narůstání. Spíš, že lidé jsou všímavější, že je třeba oznámit, pokud přijdou do kontaktu s týraným, zneužívaným dítětem. Totéž platí o oddělení péče o dítě. Jinak týrání a zneužívání je zhruba 1-2 procenta dětské populace, což v ČR je zhruba 20 - 40 tisíc dětí. Takže těch necelých 7 tisíc, které jsou ve statistikách, to je třetinka."

Rekonstrukce místnosti, kde nová terapeutická herna vznikla, přišla asi na 150 tisíc korun a je první etapou oprav, které pro letošek Dětské krizové centrum plánuje. Do konce prosince by měl přibýt ještě přístřešek nad vchodem do centra, který by měl taktéž projít celkovou rekonstrukcí.

autor: eku
Spustit audio