Starousedlíci na Nikolajce se bouří

27. říjen 2004

Obyvatelé smíchovské vilové čtvrti Nikolajka nesouhlasí s plánovanou výstavbou nového bytového komplexu. Stavba, která má vyrůst v ulici U Nikolajky, podle nich zničí okolní zeleň a naruší ráz poklidné čtvrti.

Stavební firma ale tvrdí, že její návrh je v souladu se vstupními požadavky a předpoklady a vychází z platného územního plánu. O připomínkách ke stavbě dnes usedlíci jednali s investorem a úředníky Prahy 5. Zástupkyně obyvatel Marie Udalová novinářům řekla, že z projektu není jasné, jak stavitel naloží s okolní zelení. Podotkla rovněž, že pozemek je z větší části regulován, takže se na něm může stavět jen do výše čtyř nadzemních pater. Firma však chce podle ní postavit dům sahající až do výše šestého podlaží. Vysoká stavba by mohla okolním domům stínit, namítla. Podle Tomáše Kesnera ze stavební firmy Central Group však plán vychází ze všech platných stanovisek orgánů státní správy. "Především se projekt odvíjel od vyjádření odboru památkové péče hlavního města Prahy," uvedl. Pozemek společnost získala ve výběrovém řízení přímo od magistrátu a podle Kesnera návrh stavby splňuje všechny vstupní požadavky.

Velikost stavby se nelíbí ani návrhářce Kláře Nademlýnské, která na Nikolajce žije od svých šesti let. "Klidná vilová čtvrť, kde jsou mezi domy stromy a parky, se změní v malé sídliště," míní. Do nových budov se má podle ní přistěhovat až 400 lidí. Kesner se však nedomnívá, že by stavba jakýmkoli způsobem území znehodnocovala. "O možném kompromisu se může jednat, ale je to v souladu se vstupními požadavky a z toho ten návrh vychází," uzavřel.

Spustit audio