V pražských Dejvicích otevřeli netradiční galerii. Nejde v ní ani tak o umění jako o kulturu sousedských vztahů

20. říjen 2014
Zprávy

Jaké máte vztahy se sousedy? Ne každý totiž zná v domě, kde bydlí, všechny nájemníky, a když někdo dělá něco bez povolení ostatních, může z toho vzniknout i sousedská válka. V jednom z domů v pražských Dejvicích k tomu tamní obyvatelé zatím nedošli. Porušení pravidel se ale mladému páru rozhodli oplatit jiným způsobem, téměř cimrmanovským.

Na první pohled to vypadá jako klasická vernisáž. Začátek se posouvá o půl hodiny, v rohu je stolek s chlebíčky a skleničkami s vínem – a je tu také kurátorka galerie Eva Dvořáková.

„Dámy a pánové, já vás tady vítám a tleskám vám, protože jste se v tuto chvíli stali součástí galerie. Galerie V mezipatře.“

Dílo před odhalením

K otevření galerie samozřejmě patří i hlubokomyslný projev. To, proč se tady většina sousedů sešla, je ale kvůli odhalení uměleckého díla.

„Možná vás překvapí jeho hloubka. Je to až nečekaný zážitek. Myslím, že nejlepší bude, abyste se na dílo podívali sami. Prosím tedy o jeho odhalení,“ dává kurátorka pokyn řediteli techniky.

Odhalení sice nebylo bez komplikací, ale to, co spatřili nezasvěcení diváci, předčilo všechna jejich očekávání. Za plachtou se objevila díra velikosti asi 1 metru čtverečního. Okolo ní je pověšený zlatý rám a v dolním levém rohu vidím nápis Dovoleno? I.

Později stojíme s kurátorkou Evou Dvořákovou před domem, daleko od všech sousedů. Protože celá vernisáž měla cimrmanovský nádech, zajímám se, co za tím opravdu je.

Dovoleno? I. - dílo neznámého autora, které odhalili v Galerii V mezipatře

„Dlouhé týdny jsem chodila kolem díry ve zdi. Provokovalo mě to. Říkala jsem si, že by se tam dobře vyjímal rám. Náš soused – aktivní důchodce ho tam pak na náš popud pověsil. A když už jsme měli dílo, řekli jsme si, že bychom měli udělat i vernisáž. Ano, zjistili jsme, kdo to má na svědomí. Víme, kdo si chtěl nechat udělat elektřinu. Začalo se o tom aspoň diskutovat, ale díra ve zdi tam stále je a nevíme, co s ní bude dál,“ vysvětluje Eva Dvořáková.

Zkoušela jsem tyto sousedy kontaktovat, ale nepodařilo se mi to.

„Možná nemají potřebu komunikovat. Doufám, že bude další vernisáž, kde bychom to mohli napravit.“

Dům, kde bydlí Eva Dvořáková, ale není jediný, kde komunikace mezi sousedy vázne. Na internetových stránkách tvujsoused.cz je hned několik příkladů problematických vztahů mezi nájemníky. Ne náhodou jedno z videí také bylo součástí doprovodného programu při vernisáži v neobvyklé Galerii V mezipatře.

autor: Magdaléna Medková
Spustit audio

Více z pořadu