Nevidomým už půl roku pomáhají takzvané hmatové mapy

5. leden 2015
Zprávy

S orientací v pražských ulicích už půl roku pomáhají nevidomým haptické mapy. Jde o speciální podklady, které jsou podobné Braillovu písmu a mají vystouplé hrany. Díky nim může nevidomý hmatově číst, kudy má jít nebo si vyhledat trasu, kudy šel. Výroba této mapy včetně přípravy podkladů trvá jen několik minut. Na jejím vytvoření spolupracovala i pražská ČVUT, konkrétně pracoviště s názvem ELSA.

„Jsou to listy ve formátu A4, které se skládají k sobě. Mapa sama o sobě na té A4 zobrazuje poměrně malé území, konkrétně je to měřítko 1:1500, kde se jeden centimetr rovná 15 metrům. To je nezbytné právě pro to, aby mapa byla rozlišitelná hmatem," říká Radek Seifert ze střediska ELSA z pražského ČVUT.

„Mapa především zobrazuje ulice bez nějakých větších detailů, třeba popisných čísel, vstupů do domů a tak," dodává jejich uživatel Petr Novák.

Když si sáhneme na mapu, nahmatáme vystouplé reliéfy.

„Před sebou mám mapu, která je z oblasti Stodůlek, protože tam bydlím. Na mapě si můžu nechat zobrazit, jak vypadají bloky domů," popisuje Petr Novák.

Mapy existují ve verzi pro ČR. Jsou skoro stejné jako běžné mapy z internetu. Jsou v nich dokonce i popisky ulic, i když ve zkrácené podobě. Třeba Rašínovo nábřeží je v haptické mapě zaneseno zkratkou RŠN. Mapy můžou nevidomým přiblížit i skutečnou podobu trasy, kterou chodí.

„Teď se na to dívám a zjišťuji, že vlastně nechodím rovně, jak jsem si doteď myslel, ale chodím po takovém dlouhém oblouku, po takové táhlé zatáčce. To jsem až tak nevnímal," doplňuje Petr Novák.

Na ČVUT mají i speciální tiskárnu s tzv. mikrokapslovým papírem. Ta vytiskne mapu během několika sekund.

autor: jch
Spustit audio

Více z pořadu