Praha 1 bude letos hospodařit s více než 860 miliony korun

11. březen 2015
Zprávy

Praha 1 schválila o něco vyšší rozpočet, než s jakým počítala v návrhu na konci loňského roku. Hospodařit tak bude s výdaji přes 860 milionů a příjmy přes 790 milionů korun. Rozdíl městská část pokryje převodem nevyčerpaných peněz z loňského roku. S podobou rozpočtu ale není spokojená opozice. Podle ní jsou některé jeho položky stále přemrštěné.

„Týká se to třeba výstavby malometrážních bytů v Lodecké ulici, která přijde bezmála na 242 milionů korun, dále výdajů, které se týkají kapitoly vnějších vztahů na prezentaci radnice, vydávání měsíčníku a další záležitosti, samozřejmě také na nákup nových bezpečnostních kamer do centra města,“ říká za opozici zastupitelka Alena Ježková z Trojkoalice.

Podle starosty první městské části Oldřicha Lomeckého z TOP 09 kritika ale není na místě.

„Já se domnívám, že po letech hospodaření, kdy na městské části Praha 1 byly rozpočty přes miliardu, vysoce ztrátové, a to byly v letech 2004 až 2009, a na vnější vztahy úřadu to byla částka, která byla o 30 až 40 procent vyšší, tak v podstatě s mým příchodem do funkce jsme stabilizovali rozpočet ročně zhruba na 800 milionech, všechny rozpočty jsou vyrovnané,“ uvedl.

Dům s malometrážními byty v Lodecké ulici, který kritizuje opozice, má zčásti fungovat jako dům s pečovatelskou službou. Letos se na něj v rozpočtu počítá s více než 110 miliony korun. Asi 90 milionů už do něj Praha 1 investovala. Jde o jednu z největších plánovaných investic, spolu s dalším dobudováním kamerového systému.

Počítá se také s opravou Werichovy vily

„Předpokládám, že budeme moci co nejdříve začít, ono to trošku blokuje, že TSK v tuto chvíli opravuje lávku na takzvanou malou Kampu, takže tam v tuto chvíli není možné zajet s těžší technikou, což nám trošičku posouvá začátek zahájení stavby,“ vysvětluje Lomecký.

Podle starosty by oprava za 30 milionů měla být kompletně hotová zhruba na jaře příštího roku. Letos chce na ni městská část vyčlenit maximálně 20 milionů korun.

Čtěte také

Werichova vila
autor: Edita Valentová
Spustit audio

Více z pořadu