Pražský zmatek kolem sirén

5. leden 2005

Pražský magistrát se dozvěděl z médií o tom, že dnes v poledne budou znít sirény v souvislosti se smutkem za oběti v jihovýchodní Asii. Podle ředitele odboru krizového řízení Petra Berana zařízení pouští generální ředitelství hasičů. V Praze však jsou i sirény, které přenášejí mluvené slovo. "Ráno jsem dal pokyn, aby se nepouštělo mluvené slovo, bude jen signál pieta," řekl dnes Beran.

Sirény by dnes zněly i bez smutku. Na každou první středu v měsíci připadá jejich pravidelná zkouška. Magistrát původně připravil jen obvyklou zkoušku varovných zařízení. O sirénách prý nic nebylo ani v dopise, který dnes dorazil řediteli magistrátu. Píše se v něm pouze o vyvěšení vlajky na půl žerdi. "Je v tom velký zmatek. Ale to je vždycky, my jsme na to zvyklí," poznamenal Beran. Vláda v úterý občany vyzvala, aby za oběti přírodní katastrofy v jihovýchodní Asii drželi tři minuty ticha. Sirény mají podle Berana znít dvě minuty. Ke smutku se zvoněním zvonů připojí také katolická církev. Mluvčí generálního ředitelství hasičského záchranného sboru Soňa Jindráková upřesnila, že sirény budou znít 140 vteřin, tedy stejnou dobu na jakou se rozeznívají při jejich pravidelných technických zkouškách. "Doba, po kterou houkají sirény, je předem naprogramovaná a nelze s ní manipulovat," vysvětlila Jindráková. Po skončení signálu však lidé neuslyší informaci, že se jednalo o zkoušku sirén. Zároveň se sirénami se na rozezní zvony. Ty však budou zvonit tři minuty.

Zemětřesení a následné ničivé mořské vlny si podle posledních údajů vyžádaly v jihovýchodní Asii přes 150 000 lidských životů. Smutek se dnes bude držet ve všech zemích evropské unie. Mezi mrtvými je několik tisíc turistů z Evropy. Česká republika má zatím oficiálně potvrzenu jednu oběť.

Spustit audio