15 let od povodní den po dni. 15. srpna 2002. Voda začíná opadávat

15. srpen 2017

Hladina Vltavy pozvolna opadává. Vodohospodáři totiž začali vzhledem k příznivější situaci na jihočeských řekách omezovat odtok ze Slapské přehrady. Z karlínských ulic jsou stále řeky, v ulicích jsou pořád přes dva metry vody, z hladiny už ale vystupují špičky dopravních značek. K zemi se řítí první domy, důvodem jsou podmáčené stěny. Několik měsíců potrvá, než bude pražské metro ve stejném stavu jako před povodní. Rozsah zatím určených škod je totiž výrazně větší, než se čekalo.

V zatopených místech, tam, kde ještě neopadla voda, nebo v evakuovaných oblastech nejde elektřina ani plyn. Obnova dodávek energie závisí na tom, jak budou vysychat zaplavená zařízení. Hladina Labe pokořila v Ústí nad Labem hranici jedenácti metrů. Dramatické okamžiky zažili obyvatelé Neratovic a blízkého okolí. Kromě vzrůstající hladiny Labe jim zkomplikoval život únik chlóru ze Spolany.

Některé domy v Karlíně několikadennímu náporu Vltavy neodolaly (Křižíkova ulice 15. srpna 2002)
Ulice Svornosti
Na Strakonické začíná úklid
Červený kříž na Žižkově, sbírka pro lidi postižené povodněmi
Rozlitá Vltava v rovině před soutokem s Labem u Mělníku pohltila Zálezlice, Kozárovice, Lužec…
Dolní část pražské zoo neměla proti Vltavě šanci, zaplaveny byly například pavilony velkých savců, goril, kočkovitých šelem nebo dětská zoo
Pohled z letadla na zaplavený sever Prahy: Císařský ostrov, Trojský zámek a dole vpravo areál Zoo Praha (15. srpna 2002)
autor: redakce
Spustit audio

Více z pořadu