15 let od povodní den po dni. 17. srpna 2002. První lidé se vracejí domů

17. srpen 2017

První lidé se mohli vrátit do svých domovů v Karlíně. Celkem bylo z této části hlavního města evakuováno 25 tisíc lidí. Na svůj domov naopak stále čekají lidé odstěhovaní z Holešovic. Ve všech postižených místech metropole pokračují likvidační práce. Další lidé se do Karlína budou podle primátora Igora Němce moci vrátit zhruba za 14 dní.

Kritická je stále situace v Holešovicích a evakuovaní lidé se do svých domovů v nejbližších dnech nevrátí. V Praze 1 zůstává uzavřeno Petrské náměstí a jeho okolí. Lidé z Prahy 2 už jsou doma. V páté městské části zbývá zpřístupnit čtvrtinu evakuovaných budov. V Praze 6 se domů vrátila třetina vystěhovaných lidí. V postižených částech hlavního města pokračují úklidové práce. Zapojilo se do nich mnoho dobrovolníků. Stále je nedostatek pracovních rukavic, chybějí také krumpáče a sněhová hrabla na bahno. Velké škody vznikly zatopením části metra, byly vyčísleny téměř na sedm miliard korun. Nefungovalo celkem 25 stanic (tj. zhruba polovina). Zatopeno nebo poškozeno jich bylo 17. Nejvíce poškozena byla trasa B.

Metro Vltavská - čerpání vody po povodních
Metro Vltavská - čerpání vody po povodních
Při čerpání vody ze stanice metra Vltavská společně zasahovali čeští a němečtí hasiči
Po opadnutí vody v řece je třeba dostat ji i ven ze zaplaveného metra. Jednou z prvních stanic je Vltavská
Pomoc přicházela i ze zahraničí. Například v sobotu 17. srpna přistály na ruzyňském letišti dva plné herkulesy italské armády
Personál letiště Praha-Ruzyně vykládá zásilku vysoušečů zdiva, kterou přivezly transportní letouny italské armády
autor: redakce
Spustit audio

Více z pořadu