Nadšenci chtějí zachránit vysychající jezírko v Čimickém háji

13. srpen 2015
Zprávy

V Čimickém háji v Praze 8 začaly práce na záchraně jezírka. To je zabahněné a v letošním horkém a suchém roce se pomalu ztrácí. Parta nadšenců ze spolku Vědomý dotek si ale řekla, že by byla škoda o jezírko zcela přijít, a začala jednat.

Jezírko o rozloze asi 35 metrů čtverečních najdete v severovýchodní části Čimického háje. Jezírko je unikátní svým umístěním, protože Čimický háj leží poměrně vysoko a není typickým místem, kde vyvěrají prameny. Jeden tam ale přeci jen najdeme a právě ten je zdrojem vody pro jezírko.

Kolemjdoucí dost možná tuto malou vodní plochu míjejí bez povšimnutí. Jezírko není vyčištěné, nemá pevný břeh a není ani dostatečně hluboké, takže zvlášť v letošním horkém létě se úplně ztrácí. Ještě minulý týden místo připomínalo vysychající bažinu. Přítok z pramene do jezírka nemá koryto a voda volně teče v terénu, proto se tam návštěvníci od podzimu do jara boří v blátě.

O záchranu jezírka usilují dobrovolníci

Záchrana jezírka začala díky spolku Vědomý dotek, který na poslední srpnovou sobotu svolává do Čimického háje dobrovolníky. Ti by měli pomoci usměrnit přítok pramene do koryta a zpevnit koryto kamením, upravit břehy jezírka a na druhé straně prohloubit jeho odtok.

Účast na brigádě zatím potvrdili nejen členové spolku, ale také několik lidí, kteří se připojili k události na Facebooku. Tu nejtěžší práci v háji už v pondělí ovšem odvedl bagr, když z jezírka odtěžil největší nánosy bahna a prohloubil ho na zhruba jeden metr.

Po první brigádě a úpravě koryta se bude muset zjistit, jak silný je pramen, který jezírko napájí. Mohlo by totiž dojít k situaci, kdy bude v háji zbytečně velká díra s louží, nebo by se jezírko mohlo začít rozlívat a byl by potřeba ještě jednou upravit odtok.

V zimě, tedy v době vegetačního klidu, členové spolku plánují pokácet stromy, které rostou v korytě pramene, čímž se udrží voda v jezírku a prostor se celkově prosvětlí. Na břehu by se ještě na podzim měla objevit lavička s odpadkovým košem. V místě, kde voda protíná cestu, je v plánu dřevěná lávka pro pěší.

Tečkou za celou akcí by mělo být otevření dětské naučné stezky. Zatím ale není jasné, jak bude financovaná, ani kdy bude hotová.

autoři: Lída Křesťanová , Zdeněk Vesecký
Spustit audio

Více z pořadu