Hlavní město chce od podzimu výrazně omezit volný pohyb psů

19. srpen 2015
Zprávy

Své čtyřnohé miláčky by Pražané směli venčit bez vodítka jen v některých lokalitách. Vyhláška o stanovení pravidel pro pohyb psů na veřejném prostranství je teď v prvním kole připomínkového řízení a vyvolává emoce u pejskařů.

Například Centrální park na Pankráci je jedním z velmi vyhledávaných míst, kam chodí své psy venčit desítky lidí z přilehlých sídlišť. Platí tady zákaz volného pobíhání psů, který tu ovšem nikdo příliš nerespektuje.

Čtěte také

Těm, co v budoucnu vyhlášku poruší, ale bude hrozit pokuta. Upozorňuje na to mluvčí magistrátu hlavního města Vít Hofman: „Za porušení vyhlášky by mohla hrozit pokuta až tři tisíce korun.“

Podle Prahy 4 by majitelé psů neměli připravovanou vyhlášku vnímat jen jako omezení, ale ocenit i výhody. Oficiální venkovní plochy totiž budou přístupné pouze pejskařům a psi by v těchto místech měli být v bezpečí.

Městská část teď také dává svým pejskařům prostor, aby si místa, kam by chtěli chodit venčit bez vodítka, sami vybrali. Čas na to mají do 4. září. Návrhy musí obsahovat přesnou lokaci místa a plocha by měla mít minimálně kolem 300 metrů čtverečních.

autor: Zdeněk Vesecký
Spustit audio

Více z pořadu