Pražskými ulicemi jezdí nová nepřehlédnutelná Evička

2. únor 2016

V pražských ulicích se objevila nová tramvaj. Říká se jí Evička a jezdí nejčastěji na lince šest. Díky netradičnímu bílo-žlutému nátěru je nepřehlédnutelná. Jestli se exotická Evička stane běžnou součástí vozového parku pražského dopravního podniku, zjišťoval Petr Kološ.

Tramvaj EVO1, jak zní oficiální název, je prototyp, který měl původně vyrazit na zkušební provoz už v říjnu loňského roku. Potřebná schválení ale vůz získal až teď. Řidič Miroslav Fiala vyjmenovává rozdíly proti starším typům tramvají, se kterými má zkušenosti: „Je náročné řízení, prostoru je trošku míň, ale pořád dostatečně. Mně se s ní jezdí dobře.“

Tramvaj EVO1 měří 15 metrů, je tedy například oproti tramvaji 15T poloviční. Ovšem právě velikost má být podle výrobce její konkurenční výhodou, říká Vladimír Faltýsek ze společnosti PRAGOIMEX: „Žádný sledovaný výrobce nemá ve svém portfoliu jednočlánkové vozidlo, které kapacitně nahrazuje legendární tramvaj T3.“

„V tramvaji se jelo víceméně dobře, ale Praha by měla mít spíš velké vysokokapacitní tramvaje. Já bych si uměl představit tuhle tramvaj, že bude jezdit třeba v Liberci nebo v Mostě, ale do Prahy se podle mě nehodí,“ říká Ondřej Matěj Hrubeš, šéfredaktor serveru MHD86.cz.

Tramvaj EVO1 láká případné zájemce na relativně nízkou pořizovací cenou, na bezbariérovost a čtyři dveře - což zrychlí nástup i výstup. Pražany bude vozit do konce srpna. Poté její výrobce zkušební provoz vyhodnotí a bude tramvaj nabízet k prodeji. Podle dopravních expertů je ale pravděpodobné, že v Praze se s ní už nejspíš nesvezeme.

autoři: pek , jku
Spustit audio

Více z pořadu