Studenti ČVUT a VŠE vyrobili unikátní zařízení pro CERN

1. červenec 2016
Zprávy

Celosvětově nejvyspělejší zařízení na zviditelnění radioaktivity vyvinuli studenti elektrotechnické fakulty ČVUT Ondřej Zbytek a Ondřej Svoboda spolu s Valerym Mezentsevem z VŠE. Takzvanou mlžnou komoru si u nich objednala Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN).

Mlžná komora je přístroj přibližně o velikosti menší pračky zobrazující běžně neviditelnou radioaktivitu. Jeho aktivní plocha má velikost 90 x 40 centimetrů. Zařízení disponuje několika světovými unikáty. Tvůrci použili speciální technologii, díky které je možné pozorovat děje v mlžné komoře v dosud nebývalém kontrastu a ostrosti.

Tuto na míru šitou mlžnou komoru studenti poprvé v historii vybavili robotickým systémem vsouvání radioaktivních zářičů, který umožňuje spatřit i umělou radioaktivitu. Aparát zahrnuje automatickou injektáž radioaktivního plynu radonu, jehož malé množství v mlžné komoře ilustruje poločas rozpadu jednotlivých chemických prvků.

"V úplných začátcích nikdo nevěřil, že můžeme uspět. Před pár dny jsme se ale stali nejmladšími partnery CERNu, kteří mu takto komplexní zařízení dodali,“ říká Ondřej Zbytek a dodává: „Náš příběh ukazuje, že když člověk nehledá výmluvy a jde vytrvale za svým snem, může dosáhnout něčeho neuvěřitelného.“

Prototyp jedinečného zařízení na zviditelnění radioaktivity vyrobili studenti ještě jako středoškoláci pro své Gymnázium Opatov v Praze. Právě tato mlžná komora zaujala tehdejšího generálního ředitele CERNu Rolfa-Dieter Heuera, který si přál, aby ji zkonstruovali pro CERN.

autor: jku
Spustit audio

Více z pořadu