Segwaye jsou v centru zakázané, ale přesto jezdí dál

9. srpen 2016

Vyhláška, kterou Praha zakazuje v některých částech města jízdu na segwayích, sice už skoro týden platí, přesto ale po městě tato vozítka jezdí dál a policisté jezdce nepokutují. Proč, to zjišťovala Veronika Neprašová.

Odpověď je celkem jednoduchá. Strážníci jezdce nepokutují, protože v ulicích ještě nejsou umístěny příslušné značky, které by na zákaz upozorňovaly. Technická správa komunikací je bude instalovat v průběhu září. Teprve pak budou moci být jezdci na segwayích pokutováni.

Zatím Praha spustila informační kampaň zaměřenou právě na cizince. Má podobu letáků a plakátů, na kterých jsou v několika světových jazycích shrnuty všechny informace. Včetně případné sankce, která se může vyšplhat až na dva tisíce korun.

Segwaye nesmí jezdit prakticky v celém historickém centru, jejich zákaz platí na celém území Prahy 1, v části Prahy 2, dále na území Prahy 7, části trojky a také na Praze 4. Jedinou výjimku budou mít městští strážníci a policisté, kteří vozítka využívají během své služby.

Provozovatelům segwayů se nová pražská vyhláška vůbec nelíbí. Podle Asociace provozovatelů segwayů to znamená de facto konec jejich podnikání. A usilují proto o to, aby magistrát dodatečně stanovil koridory, kudy by segwaye mohly dál jezdit - mimo jiné na Petříně, na Malé Straně, na Letné nebo přes Mánesův most. Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký z TOP 09 o tom ale nechce ani slyšet.

O případných výjimkách prý bude ochotný jednat nejdříve příští rok na jaře. Ani pak se ale segwaye prý rozhodně na chodníky nevrátí. Jediným ústupkem, o kterém je vedení Prahy 1 ochotné jednat, jsou cyklostezky.

Zákaz segwayů přišel poté, co přibývalo jak stížností chodců, tak přímo střetů a nehod jezdců na segwayích s jinými pěšími nebo i s dopravními prostředky. „Pokud segway používáte tak, jak máte, a dodržujete všechna pravidla, tak by nemělo dojít k žádným nehodám,“ říká Zuzana Eliášová z Asociace provozovatelů segwayů. A upozorňuje, že všichni zájemci o jízdu jsou předem proškoleni.

Faktem ale je, že hodně především zahraničních turistů tyto pokyny zkrátka nedodržuje. A nejen náměstek pražské primátorky Petr Dolínek z ČSSD pak bývá často svědkem následujících scén: „Jezdí na těch segwayích, mají ruce v kapsách, já sám jsem byl svědkem, jak se honili po Staroměstském náměstí na segwayích a házeli po sobě vajgly od cigaret. To jsou věci, které jsou absolutně nepřijatelné.“

Segway, Praha 1
autoři: Veronika Neprašová , jku
Spustit audio

Více z pořadu