"Nový York a Liptákov, mé obce nejmilejší". Jára Cimrman dobývá USA

27. duben 2017

"Kdy zase budeš skákat po státech, prevíte?" ptal se v jednom dopise svého přítele Cimrmana vynálezce Thomas Alva Edison. Z jejich korespondence vyplývá, že se největší Čech při svých cestách dostal i do USA. A v těchto dnech je ve Spojených státech znovu. Inscenace hry Záskok v angličtině se vydala s divadlem Cimrman English Theatre z Prahy na východní pobřeží Spojených států a slaví úspěch v New Yorku i ve Washingtonu. Byla u toho i reportérka Radiožurnálu.

Jak to dopadne, když bohatá dědička je ve skutečnosti muž, slavný herec nezná text a o tom všem napíše český génius Jára Cimrman – to se v angličtině, ale stále s původním českým humorem, dozvědělo americké publikum.

"Myslím, že to přijímá hodně dobře, výborně," říká Brian Caspe, jeden z členů pražského anglojazyčného Cimrmanova souboru. Myšlenka přivézt představení za oceán vznikla po úspěšné premiéře Záskoku v angličtině v Praze před třemi lety. Reakce amerického publika je podle herce podobně nadšená.

"Trošku míň chytají ty reference, ale smějí se přesně tam, kde by měli a funguje to víceméně stejně jako v Praze," dodává Brian Caspe, sám původem ze Spojených států.

Jeho slova potvrzují i pobavené návštěvnice představení, které o Járovi Cimrmanovi až dosud neměly ani potuchu.

Pátrání po vynálezecově odkazu

Těm, kteří se s českým fenoménem setkávají poprvé, soubor vyšel vstříc lehkou úpravou – ještě před úvodní cimrmanovskou vědeckou přednáškou přijde vysvětlení, odkud se fiktivní postava největšího Čecha vzala.

"Musím říct, že jsem byl sám překvapený, jak perfektně reagovali, jak nahlas se smáli. Je pravda, že nejvíce se smáli ti, kteří za sebou měli nějakou divadelní zkušenost," je potěšen reakcí amerického publika i publicista, scénárista a dramaturg David Smoljak, který turné po třech amerických městech dokumentuje. Kromě divadla je jeho součástí i pátrání po amerických stopách českého génia.

"Jára Cimrman má spojnici přes svoje současníky, jako byl Albert Einstein, Nikola Tesla, nebo Thomas Alva Edison, jehož museum jsme navštívili a velmi nás zajímalo, jestli ty vynálezy jsou také opatřeny Cimrmanovým jménem. Počítali jsme to a nebyl tam ani jeden. Takže tohle zjištění jsme si rozhořčeně odnesli s sebou zpátky," dodává Smoljak.

Tým podle něj bude mít i další ryze cimrmanologické poselství: u amerických úřadů chce protestovat proti tomu, že českému géniovi upřely podíl na objevech nejdůležitějších vynálezů pro lidstvo.

autor: lek
Spustit audio

Více z pořadu