Praha urychlí výstavbu okruhu, pozemky vykoupí místo státu

16. květen 2017

Praha o dva roky zkrátí výstavbu okruhu mezi dálnicí D1 a východem metropole. Místo státu pozemky vykoupí město, nemusí totiž čekat na územní rozhodnutí, píše deník E15. Stavět by se mělo začít v roce 2019.

Dohoda už je připravená, musí ji ještě projednat magistrát. Podle náměstka primátorky pro dopravu Petra Dolínka z ČSSD by ale její schválení neměl být problém. „Návrh dohody je hotov a je k projednání na magistrátu," potvrdil deníku mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký. Podle náměstka Dolínka panuje na radnici nad dohodou shoda. „Půjde o několik set právních aktů," řekl k chystaným výkupům. Podle katastru nemovitostí pozemky většinou vlastní fyzické osoby.

Pak ale bude nutné ještě získat od ministerstva životního prostředí kladný posudek o vlivu na životní prostředí. Ten by měl být hotový na podzim. Následovat bude dokumentace pro územní rozhodnutí a další dokumenty.

Praha si od dostavby chybějící části okruhu slibuje, že odlehčí Jižní spojce a Štěrboholské radiále. Město odsud chce vyhnat hlavně kamiony, jejichž provoz trápí například obyvatele Spořilova. Magistrát zatím neuvedl, kolik bude nákup pozemků stát. Podle katastru nemovitostí jde hlavně o polnosti. Peníze ale zřejmě půjdou až z rozpočtu na příští rok.

autor:
Spustit audio

Více z pořadu