Nový výhled na Prahu. Národní zemědělské muzeum otevírá nové expozice i střešní terasu

27. červenec 2017

Národní zemědělské muzeum na Letné, méně slavné dvojče pražského Národního technického muzea, se navrací ke své podobě ze 30. let. Funkcionalistická budova čekala na rekonstrukci poslední čtvrt století. Místo kanceláří a dostavěných příček se teď projdete vzdušným prosvětleným prostorem v původní dispozici. Rekonstrukce probíhala za provozu od loňského roku.

„Historie Národního zemědělského muzea je velmi chmurná. Protože jako muzeum neslouží mnoho, přestože je úplně stejně staré jako Národní technické muzeum a má úplně stejný původ,“ řekl Radiožurnálu na schodech před vstupem do muzea ředitel pražské pobočky Jiří Houdek.

„Obě dvě ty budovy projektoval velice známý prvorepublikový architekt Babuška,“ dodává ředitel. Rekonstrukce je teď u konce.

Střecha s prostorem na pikniky

Původní materiály

„Ve vstupní hale jsme zachovali veškeré obklady a původní zařízení. Jsme v moderní době, tudíž jsme nainstalovali druhý výtah, který nám jde až nahoru na střechu,“ uvádí při prohlídce Houdek.

Ve funkcionalistické budově zůstal kromě obkladů a původního zařízení zachován i bílý asymetrický recepční pult. „Naši představu zachování vstupní haly s nástupem na schodiště jsme dostatečně naplnili,“ hodnotí opravy ředitel.

V původním stavu je zachována i dlažba v atriích, kde byly některé příčky vestavěné. Po nich jsou ještě patrné barevné pozůstatky. Rekonstrukce stála státní kasu - respektive ministerstvo zemědělství jakožto zřizovatele - kolem 70 milionů korun. Na dalších 50 milionů vyjde vytvoření nových expozic.

Střecha jako lákadlo

Největší lákadlo čeká na návštěvníky po zdolání točitého schodiště ze čtvrtého patra. Na střeše totiž vyrostla nová terasa s unikátní vyhlídkou na velkou část hlavního města včetně Žižkova, Petřína, Pražský hrad a další části Prahy. Na střeše je i včelí úl, v letních měsících si tam návštěvníci přímo na trávníku budou moct udělat piknik.

Výhled na Prahu
Výhled na Prahu
Panoramatický pohled ze střechy Národního zemědělského muzea
autor: stk
Spustit audio

Více z pořadu