Praha 7 odstraňuje zbytečné dopravní značky, sloupy a zábradlí

27. červenec 2017
Zprávy

V Holešovicích a na Letné bude míň sloupů a dopravních značek. Podle radnice je jich zbytečně moc, proto z chodníků postupně mizí. Reportérka Lída Křesťanová zjistila, že v Praze připadá jedna dopravní značka na deset obyvatel.

Množství značek je třeba na Strossmayerově náměstí. „Tady vidíme, že všechny ty troleje byly původně na domech, ale z nějakého nepochopitelného důvodu byly nahrazeny sloupy,“ říká Jan Čižinský, starosta Prahy 7. „Tady máme tři značky, které označují pěší zónu, ty se dají zredukovat na jednu a tu v ideálním případě umístit na nějakou z lamp.“

Na menších silnicích si může značky se souhlasem policie odstranit městská část sama. Na těch větších jejich počet určuje magistrát.

Na konci loňského roku bylo v hlavním městě přes 120 tisíc značek, říká Vladimír Řepka, mluvčí pražského magistrátu: „Meziročně se to číslo zvyšuje asi o 3 000 značek. Hrají v tom i roli různé uzavírky, ty je taky potřeba osadit značkami.“

Odstraňování značek v Praze 7

Značky jsou podle Prahy 7 zbytečně velké a radnice by je ráda zmenšila. „Usilujeme o to, aby na to byly připravené i firmy, které ty značky vyrábějí. V současné době je sice možné nařídit tu značku menší, ale protože bude atypická, tak bude drahá,“ vysvětluje starosta Čižinský.

Zbytečné značky by měly brzy zmizet především z Letné a Holešovic.

autor: Lída Křesťanová
Spustit audio

Více z pořadu