286. derby pražských „S“ bude vyprodané. Hecují se hráči i fanoušci, sázkaři věří Spartě

Bez ohledu na umístění v tabulce jsou nejsledovanějšími zápasy každé sezony derby Sparty a Slavie. Vršovický klub po ekonomické stabilizaci posílil a má velké ambice, které zatím nenaplňuje. Podobně je na tom Sparta, která je v lize až čtvrtá a stále nemůže najisto počítat s Tomášem Rosickým. Nedělní 286. vzájemný zápas odvysílá náš web v přímém přenosu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Slavie pochodují na fotbalové derby na Spartě (ilustrační foto)

Fanoušci Slavie pochodují na fotbalové derby na Spartě (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Člověk si takové zápasy užívá už v žácích a dorostu. Každý si ho vždycky užívá,“ vzpomíná sparťan Martin Frýdek na své starší účasti v derby proti Slavii. „Kluky jsem znal, potkávali jsme se třeba na pražských výběrech, mimo hřiště jsme byli třeba nejlepší kamarádi, ale při zápase to bylo vyhrocené a na ostří nože,“ dodává spoluhráč Aleš Čermák, jak hráče změní, když hraje derby Sparty a Slavie.

Sparta a Slavia jsou dva historicky nejúspěšnější české fotbalové kluby. A přestože se jim, především slávistům, v posledních letech daří méně, je derby pražských „S“ největším tahákem každé půlsezony. V neděli se odehraje už po 286.

Sparta, v kádru s Tomášem Rosickým a nejdražším hráčem v historii české ligy Václavem Kadlecem, má titul jako jediný cíl. Mohutně posilovala i Slavia. S čínským kapitálem a novým trenérem Jaroslavem Šilhavým po letech nejde do derby jako jasný outsider.

Nastoupí Rosický? Připravuje se

Na hřišti se ale nemusí objevit všechny hvězdná jména. Tomáš Rosický odehrál v lize zatím jen 20 minut. Se Spartou neodcestoval do Southamptonu ani do Zlína. „Tomáš je mezi těmi, kteří se na zápas připravují. Přesně tohle jsou zápasy, kdybychom ho na hřišti hodně potřebovali, ale musí být stoprocentní,“ prozradil serveru idnes.cz trenér Sparty Zdeněk Ščasný.

Podle sázkových kanceláři má i tak větší šanci Sparta a věří jí i sázkaři. 90 procent sázek, které na derby přijala sázková kancelář Fortuna, míří právě na výhru vicemistra.

Ve druhém táboře se na své první derby v roli hlavního kouče chystá Jaroslav Šilhavý. Doposud ho zažil jen v roli hráče sešívaných či asistenta trenéra Sparty. „Bez Sparty by nebyla Slavia a naopak. Ať chceme nebo ne, náš fotbalový národ je převážně rozdělený na sparťany a slávisty,“ řekl v rozhovoru pro klubový web.

„Říká se, že derby nemá favorita, ale stejně si myslím, že Sparta má ohromnou kvalitu. Je oproti nám delší dobu pohromadě a má sehranější tým, což je její výhoda. Bude chtít dokázat, že je kritizovaná neprávem,“ upozorňuje nový kouč Slavie.

Vstupenky už nejsou, objevují se padělky

Utkání na Letné už je několik dní beznadějně vyprodané, Sparta dokonce varuje fanoušky, aby se nepokoušeli získat je přes překupníky, protože se objevily padělky. Domácí při zápase chystají velké choreografie, pro hosty začne utkání už v neděli v poledne společným pochodem.

Oba fanouškovské tábory jsou, především v době zápasu, nesmiřitelné. „Slavia je smutek, rýže, Čína, luftjarda…“ zmiňuje největší stereotypy sparťanů o Slavii herec a fanoušek týmu z Letné Jakub Štáfek. „V zápase je to rival. A mimo něj? Asi vůbec nic,“ kontruje na videu pro web ePojisteni.cz ligy Lukáš Vala, bývalý šéf slávistického kotle.

V loňské sezoně obě mužstva uhájila domácí stadiony. Slavia na podzim vyhrála v Edenu 1:0 gólem Jaromíra Zmrhala, jarní odvetu na Letné zvládla Sparta 3:1. První zápas letošní sezony začíná v neděli v 15:30. Náš web nám nabídne přímý přenos celého zápasu a textový online přenos.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme