Izraelské volby vyhrála Cipi Livniová

Předčasné izraelské volby v Izraeli vyhrála doposud vládnoucí strana Kadima vedená ministryní zahraničí Cipi Livniovou. Získala o jediný poslanecký mandát více než opoziční pravicový blok Likud. Jeho vůdce Benjamin Netanjahu ale prohlásil, že vládu nakonec stejně povede on.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cipi Livniová

Cipi Livniová | Zdroj: ČTK

Koho pověří sestavením koalice, se rozhodne prezident Šimon Peres po konzultacích s vůdci 12 stran, které se do Knesetu dostaly. Cipi Livniová už Netanjahua přizvala do vlády národní jednoty. Prohlásila, že by měl respektovat výsledek voleb, to je 28 mandátů pro Kadimu a 27 pro Likud.

Netanjahu ale namítá, že v celkovém součtu vyhrál jeho tábor a má pravdu - pravicové stany obsadily ve 120členném parlamentu většinu křesel.

Volby tedy navozují patovou situaci z loňského podzimu. Tehdy prezident Livniovou pověřil sestavením vlády po demisi stávajícího premiéra Olmerta. Šéfce Kadimy se to ale nepodařilo, a došlo tedy na včerejší volby.

Milan Kopp, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme