Za Romy přijeli do Husince extremisti, policie zasahovat nemusela

Okolí Husince u Prahy hlídalo asi šedesát policistů včetně antikonfliktního týmu, psovodů a těžkooděnců. Na místo, kde táboří skupina rumunských Romů totiž svolali shromáždění příslušníci krajně pravicové Dělnické strany. Policie nakonec zasahovat nemusela a příznivci Dělnické strany asi po hodině odjeli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romy tábořící v Husinci u Prahy "navštívili" extremisti

Romy tábořící v Husinci u Prahy "navštívili" extremisti | Foto: Pavel Pavlas

Situaci v Husinci popsal přímo z místa reportér Radiožurnálu Pavel Pavlas: "Po jedenácté hodině přijelo do Husince asi dvacet stoupenců Dělnické strany. U soukromého pozemku, kde táboří asi dvacet rumunských Romů, ukázali plakát s několika hesly a pak v poklidu odešli. Policisté však jednoho z nich zadrželi, protože byl celostátně hledán," hlásil reportér.

Policie podle mluvčí Štěpánky Zatloukalové nezasáhla ani proti Romům, kteří opravovali v blízkosti řeky automobil. "Tato činnost není společensky nebezpečná tak, aby se muselo nějak zakročit, hraje tu roli jakási lidská stránka, protože v současné chvíli to vozidlo ani není kam dát a není ani žádnou překážkou pro činnost policie nebo obce," řekla Zatloukalová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie nemusela podle své mluvčí Štěpánky Zatloukalové zasahovat

Obec se snaží Romům zajistit toalety i další základní hygienické prostředky. Místní obyvatelé si ale na návštěvníky z Rumunska zvykají jen pomalu. Zdejší radnice se jim snaží pomoci. Shání jim mobilní toalety a další hygienické zázemí.

Romové přijeli do Česka podpořit syna jednoho z jejich králů, který v nemocnici bojuje o život. Čechy opustí, až se zlepší jeho zdravotní stav. Dělnická strana patří k nejaktivnějším subjektům krajní pravice a právě proti Romům ostře vystupuje.

Přečtěte si také: Rumunští Romové se opět stěhovali
Rumunští Romové táboří v Husinci na obecním pozemku
Rumunští Romové opouštějí pražské Počernice
Stav syna romského krále je kritický

Igor Maňour, Pavel Pavlas, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme