V Husinci Romy z Rumunska nechtějí, policie zasáhnout nemůže

Situace v Husinci u Prahy, kde táboří Romové z Rumunska se přiostřuje. Vedení tamní radnice si přeje aby asi dvacítka cizinců okamžitě opustila obec. Policie ale zasáhnout nemůže. Romové táboří na soukromém pozemku a české zákony neporušují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romové tábořící v Husinci u Prahy

Romové tábořící v Husinci u Prahy | Foto: Pavel Pavlas

Vedení obce vadí, že Romové nemají na pozemku žádné sociální zařízení. Majitele louky sice radnice vyzvala, aby toalety zajistil, žádné reakce se ale nedočkala. Trpělivost dochází i místním obyvatelům. "Od té doby, co tady jsou, tady není klid, to se samozřejmě odráží na psychice všech," řekla starostka Marie Ťethalová.

Policisté Romy vyhnat nemohou, protože neporušují zákon, pokud udělají nějaký přestupek, musí ho nejprve řešit obec nebo zdejší strážníci. Starostka obce chce o pomoc požádat i ministerstvo životního prostředí, protože Romové táboří v těsné blízkosti Vltavy.

Romové se do Česka sjeli minulý týden, aby podpořili svého nemocného příbuzného. Sedmnáctiletý hoch se téměř utopil při koupání ve Staré Boleslavi. Teď leží ve vinohradské nemocnici a jeho stav je stále vážný.

Přečtěte si také: Za Romy přijeli do Husince extremisti, policie zasahovat nemusela
Rumunští Romové se opět stěhovali
Rumunští Romové táboří v Husinci na obecním pozemku
Rumunští Romové opouštějí pražské Počernice
Stav syna romského krále je kritický

Igor Maňour, Pavel Pavlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme