7 dní, 7 polévek a 7 kuchařů, na Andělu odstartovala Polívková smršť na podporu lidí po mozkové příhodě

26. leden 2015
Zprávy

Roman Paulus, Dita P. anebo Tomáš Kalina, to je jen výčet kuchařů, kteří pro vás ode dneška vaří polévku na pražském Andělu. Na prosbu občanského sdružení ERGO Aktiv se zapojili do veřejné sbírky, která má finančně pomoci centru odborné péče pro osoby po mozkové příhodě. Jako první se do kuchařského oblékla Dita P.

„Uvařila jsem bramboračku, protože ta mě z polévek baví nejvíc a taky ji asi nejlíp umím. Recept mám po dědovi - je to taková kombinace toho nejlepšího od babiček, takže vznikl recept na jednu dokonalou bramboračku,“ říká Dita Pecháčková.

Tvář televizního gastronomického seriálu přivezla na Anděl celkem 70 litrů polévky. Bramboračku prý vařila dlouho do noci, teď po očku sleduje, jestli její domácí recept hostům chutná. A zdá se, že ano.

„Chutná!“
"Chutná mi."
„Chutná mi, akorát je na mě málo slaná. Oni zatím nemají sůl.“

Kuchařů se tady na Andělu vystřídá celkem sedm - sedmička se pro organizátory stala symbolickým číslem - sedm dní, sedm polévek a sedm kuchařů. Jak nám řekla Olga Košťálková, každý, kdo si během týdne koupí jednu porci, přispěje na provoz centra ERGO Aktiv.

„To je odborné centrum pro lidi po mozkových příhodách nebo po úrazech mozku. Mozková příhoda postihuje pořád mladší a mladší lidi, takže máme třeba klienty, kterým je třicet. Jde o osoby, které před sebou mají ještě celý život, mohly by se vrátit do práce a žít kvalitním životem, ale hodně často se to nedaří. Zůstanou v domácím prostředí odkázáni na pomoc státu atd. My se je snažíme znovu nakopnout a zařadit do běžného života.“

Proč se organizátoři rozhodli vařit zrovna polévku?

„Říkali jsme si, že polévky jsou v zimě dobré a také jsou v souladu se zdravou životosprávou, což je jedna z důležitých prevencí mozkové příhody,“ vysvětluje Olga Košťálková.

Za jednu porci polévky zaplatíte zhruba 55 kč. Slavní kuchaři vám ji tady na Andělu budou podávat až do 1. února.

autor: Magdaléna Medková
Spustit audio

Více z pořadu