Linka bezpečí pomáhá dětem už sedmnáct let

23. květen 2011

Nejen dospělí, ale i děti mají své problémy. A často se jedná o závažnější situace, protože jsou zranitelnější a bezbrannější než my. A právě pro ně u nás už sedmnáctým rokem funguje Linka bezpečí. Ať už se jedná o týrání doma, šikanu ve škole nebo pětku na vysvědčení, která nahání strach, dětí mohou 24 hodin denně, 7 dní v týdnu vytočit bezplatnou linku 116 111 a v klidu si popovídat se školeným operátorem na druhé straně telefonu.

Dnes navíc začíná osmý ročník sbírkové akce Pomněkový den, který se koná u příležitosti Mezinárodního dne pohřešovaných dětí. Tentokrát potrvá akce až do pátku 27. května. Vedoucím Linky bezpečí Peter Porubský Regině prozradil konkrétní čísla týkající se volajících dětí: "Denně se na Linku bezpečí obrací 700 dětí. Z toho 300 hovorů vedeme klasicky formou telefonické krizové pomoci. Od roku 2007 stoupá závažnost těch témat, které děti řeší. A především stoupá počet těch dětí, které řeší závažná témata jako jsou šikana, osobní problémy a především sebevražedné tendence. A neposlední řadě jsou to problémy, které se dotýkají bezpečného internetu a internetové kriminality."

A v nespolední řadě jsou to také problémy, které se týkají internetové kriminality a bezpečného internetu. Linka bezpečí je anonymní a bezplatná. Ve zvláště závažných případech ale spolupracuje i s dalšími orgány.

"Těch intervencí, které děláme na další organizace, že bychom kontaktovali buď policii nebo záchrannou zdravotní službu, tak to se děje dvakrát týdně," dodává Peter Porubský.

V průměru se na Linku bezpečí dovolá devět dětí, které řeší týrání a zneužívání, v sedmi případech denně se jedná o šikanu a sebevražedné tendence projeví dětí v průměru dvakrát denně. Podle vlastních statistik také Linka Bezpečí denně přesvědčí dva ze svých klientů, aby neutíkaly z domova. Peter Porubský Regině také popsal, jaký je nejčastější klient Linky bezpečí, který řeší situaci útěku nebo o něm alespoň přemýšlí: "Stejně jak chlapci, tak děvčata. Ten věk je přibližně 15-17 let. A většinou je útěk vázaný na závažnou rodinnou situaci, na závažné problémy v rodině. Na rodinné neshody nebo problémy v rodinné komunikaci. Často se také vyskytuje syndrom CAN, kdy je to dítě samotné týrané, zneužívané nebo zanedbávané."

Květ pomněnky symbolizuje lidskou touhu po stálosti a je také symbolem pohřešovaných dětí. Jeho koupí můžete i vy snížit počet týraných a šikanovaných dětí, pro které je Linka bezpečí natolik potřebná.

Spustit audio