150 žáků z Prahy a středních Čech měřilo síly v krajském kole Logické olympiády

4. listopad 2011

Slovní přesmyčky, doplňování číselných řad a různé geometrické úlohy řešili v pátečním krajském kole Logické olympiády žáci základních a středních škol. Do celorepublikového kola postoupí jen několik málo nejlepších. Prahu má na konci listopadu v prostorách Poslanecké sněmovny reprezentovat 16 žáků. Do Mensa Gymnázia v Řepích, kde své síly měřili žáci z Prahy a středních Čech, se vydala redaktorka Evelyna Kulíšková.

Typické hemžení a křik na chodbách gymnázia vystřídalo ticho a usilovné soustředění. 150 dětí z Prahy a Středočeského kraje usedlo k testům krajského kola Logické olympiády. Jak řekla organizátorka Zuzana Poláková z pořádající Mensy České republiky, hrstka nejlepších, která postoupila z rekordního počtu 32 300 přihlášených, bude soutěžit ve třech věkových kategoriích.

"První kategorie jsou děti ze základní školy 1. - 5. třída, druhá kategorie jsou děti 6. - 9. třída a odpovídající ročníky víceletých gymnázií a poslední kategorie jsou všechny typy středních škol. Budou soutěžit v logických úlohách. Tady v Praze probíhá soutěž formou testů, takže děti budou 20 a 30 minut psát test logických úloh. V některých krajích probíhají i formou šou tak, že některá zadání jsou promítaná, děti se hlásí, některé logické úlohy jsou udělané vyloženě jako detektivní zápletka s herci."

Řešení logických úloh děti podle Zuzany Polákové baví. Z minulých ročníků má přípravný tým velmi kladné ohlasy a žáci se na olympiády těší.

To potvrzuje i jeden z letošních nejmladších účastníků - čtvrťák Matěj Dvořák ze Základní školy Na Planině v Praze 4: "Prostě je to zábava, procvičím se a dá se to využít i později, někdy v mimořádných situacích. Asi bych byl rád vědec. "

Logická olympiáda ale není jen zábavou a masáží mozkových závitů. Podle výsledků z nominačních kol sledují členové Mensy počty nadaných dětí v České republice.

"Snažíme se o nenásilný plošný screening logicky přemýšlejících dětí. My tím, že se můžou hlásit do nominačního kola neomezeně a vítáme zapojení celých tříd, jsme schopni najít děti, které nemusí ve škole mít dobré známky, ale přesto mají potenciál a jsou schopny logického uvažování, právě v této soutěži se to projeví," říká Zuzana Poláková.

Jak si tedy české děti a mládež podle Mensy v oblasti logického myšlení prozatím vedou?

"Máme neuvěřitelné výsledky. I samotný celý tým tvůrců zadání byl překvapený, speciálně v kategorii C nejvyšší výsledky středoškoláků byly v tom nejlepším smyslu neuvěřitelně překvapivé," řekla Zuzana Poláková s tím, že logická olympiáda zatím nemá ve světě obdobu.

O mezinárodní variantě soutěže ale česká Mensa se svými zahraničními kolegy jedná.

autor: eku
Spustit audio