Praha má být multikulturní, shoduje se magistrát i organizace pro národnostní menšiny

14. listopad 2011

Zástupci národnostních menšin a města Prahy se dnes sešli, aby prodiskutovali situaci cizinců žijících v Praze i celé České republice. Jedenáctý ročník setkání národnostních menšin, který na půdě magistrátu uspořádalo hlavní město, navštívila i redaktorka Evelyna Kulíšková.

Už po jedenácté zaznívá ve velkém sále pražského magistrátu bulharština, ruština nebo i řečtina a angličtina. Na každoročním setkání zástupci národnostních menšin prodiskutují se členy vedení hlavního města aktuální situaci a vzájemné vztahy mezi menšinami a českou většinou. Konferenci krátkými předmluvami zahájili zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková a pražský radní Lukáš Kaucký. Ten také zhodnotil dopady, které má přítomnost cizinců v Praze:

"Praha může od národnostních menšin čerpat mnoho pozitivního - z hlediska kulturního, gastronomického přínosu, z hlediska přílivu nejrůznějších typů intelektuálů. Na druhou stranu jsou tu samozřejmě jisté negativní jevy. Ať už jsou to jisté skupiny ze zemí bývalého Sovětského svazu, romská problematika… Myslím si, že jsme na dobré cestě, abychom byli schopni tyto skupiny cizinců řádně integrovat, abychom tou dlouhodobou spoluprací mezi pražským magistrátem a jednotlivými národnostními menšinami mohli zúročit jisté plody, které už z ní začínají pomalu vypadávat."

Jedním ze spolupořadatelů konference je také Dům národnostních menšin, který funguje od roku 2008 jako platforma pro setkávání a spolupráci národnostních menšin v Praze. Ředitel Jakub Štědroň ve svém příspěvku zdůraznil především nutnost rozvoje vzájemných vztahů a snahu o optimalizaci soužití cizinců a Čechů.

"Je naší povinností o to usilovat, protože často se třeba hovoří o tom, že multikulturalita selhává. Ale já si myslím, že jestli něco selhává, tak je to konkrétní integrace některých etnik. Ale trvám na tom, jestli někdo hovoří o konci multikulturality tak, jak to třeba zmiňovala Angela Merkel, David Cameron nebo Nicolas Sarkozy, tak se možná spíše jedná o konec naší zkreslené, dětské naivní představy o tom, co je multikulturalismus a co obnáší. Stále věřím, že není jiná cesta, že my musíme umět integrovat cizince, spolupracovat s národnostními menšinami a že Praha se bez nich neobejde," říká Jakub Štědroň.

S jistou opatrností svou podporu názorům Jakuba Štědroně vyjádřil i radní Lukáš Kaucký: "Z mé pozice nemůžu být takový optimista, jsem v tomto spíše realista. Myslím si, že před námi je ještě kus práce, ale na druhou stranu je pravda, že máme velice dobře nakročeno."

Program letošního setkání národnostních menšin je zaměřen na prezentaci jednotlivých menšin a jejich činnosti, vystoupí také odborníci na migraci a integraci cizinců. Zvláštní pozornost pak bude věnována romské problematice.

autor: eku
Spustit audio